007.jpg

Про стан захворюваності на гострі респіраторні інфекції та грип в епідемічний сезон 2017-2018 років під час щопонеділкової апаратної наради розповіла в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО.

Посадовиця у своєму виступі зазначила, що у епідемічному сезоні 2017-2018 років у Північній півкулі циркулювали такі штами вірусів: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09, A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) та вірус B/Brisbane/60/2008.

«Щеплення є найбільш ефективним методом профілактики захворювання на грип, але незважаючи на це, загальна кількість вакцинованих сумчан залишалася невеликою і склала 1615 осіб, – доповіла Олена Чумаченко, – проте це набагато більше у порівнянні з минулим роком, де показник складав 527 осіб».

У період підготовки до можливого ускладнення ситуації щодо захворюваності на ГРВІ та грип у місті був розроблений «Комплексний план заходів з профілактики грипу та інших гострих респіраторних інфекцій та боротьби з ними в м. Суми у епідемічному сезоні 2017-2018 років». Основними госпітальними базами для хворих на ГРВІ та грип визначили: для дорослого населення – інфекційне відділення міської клінічної лікарні № 4, а для дитячого населення – інфекційне відділення міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди. Вкрай важких хворих направляли до обласної клінічної інфекційної лікарні ім. З.Й. Красовицького, а також відділень інтенсивної терапії та реанімації лікувально-профілактичних закладів міста.

Загалом, зауважила в. о. начальника відділу охорони здоров’я, нинішній епідемічний сезон у порівнянні з минулорічним характеризувався поступовим підвищенням захворюваності на ГРВІ та грип, а також більшою захворюваністю серед дитячого населення. Всього протягом епідемічного періоду 2017-2018 років захворіли 42531 особа, серед них 28039 дітей, що складає 65,9%.

«Лише у лютому відмічалося загострення епідемічної ситуації. У зв’язку з підвищенням рівня госпіталізації хворих дітей з ГРВІ та перевантаженням інфекційних відділень міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди, тож з метою надання якісної стаціонарної медичної допомоги, 17 лютого здійснено перепрофілювання 30 дерматологічних ліжок в інфекційні», – повідомила вона.

На 8-й тиждень захворюваності у Сумах відмічалось перевищення порогового рівня захворюваності на грип та ГРВІ. Тож у лікувально-профілактичних закладах було проведено повний комплекс протиепідемічних та обмежувальних заходів: запроваджено обов’язковий масковий режим, обмежено відвідування хворих у стаціонарних відділеннях та обмежено госпіталізацію хворих на планове лікування.

За словами Олени Чумаченко, для зменшення захворюваності серед дитячого населення рішенням міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було тимчасово призупинено функціонування учбово-виховних закладів. Під час епідемічного сезону медичні працівники лікувально-профілактичних закладів міста проводили широку санітарно-просвітницьку роботу щодо профілактичних правил та заходів у навчально-виховних закладах та вдома для запобігання поширенню вірусів. Відділом охорони здоров’я спільно з управлінням освіти та науки постійно проводився моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ серед дитячого населення.

За 9-й тиждень відмічалась тенденція до стабілізації захворюваності на грип та ГРВІ серед містян, проте епідемічна ситуація залишалась напруженою. Поступово опісля 9-го тижня епідемічна ситуація стабілізувалася.

«Всього зафіксовано у 2018 році 174 випадки захворювання на грип. В епідемічному сезоні 2017-2018 років летальних випадків не зареєстровано», – підсумувала в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко.