Надрукувати
Перегляди: 1329

У п’ятницю, 27 квітня, під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулося чергове засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

У засіданні комісії взяли участь й представники Зарічного та Ковпаківського відділів державної виконавчої служби міста Суми та відділу примусового виконання рішень Головного територіального управління юстиції у Сумській області.

Значну увагу члени комісії приділили питанням погашення суб’єктами господарювання міста як заборгованості із заробітної плати, так і боргів по платежах до бюджету Пенсійного фонду України. А також розглянули питання, пов’язані із забезпеченням дотримання роботодавцями мінімальних гарантій, встановлених державою.

Як повідомив під час засідання начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО, станом на 1 квітня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 137,6 млн грн. має 21 підприємство.

З них 108,3 млн грн. (78,8%) заборгованості належить дев’яти економічно активним підприємствам, з них 103,5 млн грн. або 75,3% загальної суми заборгувало своїм працівникам ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»; 29,1 млн грн. – восьми підприємствам–банкрутам, найбільшу питому вагу серед яких 25,5 млн грн. має ВАТ «Selmi»; 110,5 тис. грн. – чотирьом підприємствам, які фактично не ведуть діяльність і є економічно неактивними.

При цьому Анатолій Занченко відмітив, що у порівнянні з 1 березня цього року сума заборгованості із заробітної плати збільшилася на 1,9 млн грн. або на 1,4%, а кількість підприємств-боржників, навпаки, зменшилася на один; зростання боргів відбулося у зв’язку з накопиченням боргів на суму 2,1 млн грн. сімома економічно активними підприємствами та виникненням «нового» боржника, який завинив своїм працівникам 189,9 тис. грн. Також він поінформував, що протягом березня цього року повністю виплатили заборговану заробітну плату Філія «Сумський райавтодор» ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України», ДП «Сумський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» на суму 350,9 тис. грн., два підприємства – частково зменшили заборгованість із заробітної плати на суму 36,9 тис. грн. На одинадцяти підприємствах сума заборгованості із заробітної плати з початку року залишається незмінною і становить 29,1 млн грн. або 21,1% загальної суми заборгованості, яка склалася на 1 квітня. Усього протягом січня – березня роботодавцями міста було виплачено 56,3 млн грн. заборгованості із заробітної плати.DSC05512

Під час засідання члени комісії заслухали інформації від керівників підприємств-боржників про причини існування заборгованості із заробітної плати, вжиті заходи, спрямовані на її погашення, заслухали звіти керівників про стан виконання підприємствами-боржниками графіку погашення заборгованості із заробітної плати, яка склалася станом на 1 січня цього року.

Крім того, з метою забезпечення контролю за дотриманням роботодавцями міста вимог законодавства про працю, зокрема в частині нарахування заробітної плати найманим працівникам у розмірі, не меншому від мінімального, гарантованого державою, на засіданні комісії заслухали і проаналізували пояснення посадових осіб 13 підприємств, установ та організацій міста, а також фізичних осіб – підприємців, звітні дані яких, згідно з інформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення при нарахуванні заробітної плати. За результатами заслуховування посадовим особам рекомендували звернути увагу на якість заповнення звітності, яка подається до органу ДФС. Традиційно кожному роботодавцю, який брав участь у засіданні міської комісії, вручили пам'ятку про відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю та про охорону праці.