007.jpg

У Сумах вихідними відбулася надихаюча та мотивуюча «Жива бібліотека» онлайн на тему «Рівні в різноманітності».

Організували і провели таку ГО «Центр європейських ініціатив». Захід зібрав 30 учасників — молодих людей віком від 12 до 24 років, і п’ять цікавих «книжок» - спікерів та спікерок.

Кожна «книга» має свою історію, культуру, релігію, походження чи мову та залюбки поділилася власним досвідом, аби зруйнувати всі стереотипи та допомогти молоді подолати упередження.

Так, книга Володимир ЯКОВЕНКО розповів учасникам «Живої бібліотеки» про ромську культуру, разом вони обговорили різні стереотипи та міфи. «Я розповів, що у кожного з нас є свої стереотипи про інших людей, котрі не такі, як ми. Вони з'являються від того, що ми не знаємо людей і починаємо просто додумувати та вигадувати, замість того, щоб познайомитися з іншою культурою чи релігією», — говорить Володимир.

Волонтерка Європейського корпусу солідарності із Болгарії Елізабет розповіла про свої враження від України та порівняла схожості й відмінності між країнами.

Спікерами «Живої бібліотеки» стали також дівчина, яка народилася в Азербайджані й знає шість мов, та індієць, які живуть в Україні. Останній з них розповів про складнощі адаптації до життя в Україні, як для людини, яка зростала в Індії та в США. Студент із Африки МОЗЕС поділився власним досвідом знайомства з новою культурою, мовою, людьми та кліматичними особливостями.

Загалом, для більшості учасників «Живої бібліотеки» це був новий досвід спілкування. Так, наприклад, лише 9% опитаних раніше спілкувалися з ромами, по 18% мали досвід комунікації з мусульманами, індійцями чи студентами з Африки. Проте, до цього ніхто не мав досвіду спілкування з азербайджанцями.

Наприкінці організатори поцікавилися у молоді, чи змінилося їхнє ставлення до тем, які вдалося обговорити під час спілкування з «книгами». Більшість учасників відповіли, що дійсно замислилися над цим. А у сімох людей ставлення змінилося.

Такі зустрічі «Центр європейських ініціатив» проводитиме й надалі, тож слідкуйте за оновленнями на сторінці громадської організації у соціальних мережах.

Проєкт «Центру європейських ініціатив» реалізується межах ініціативи Meet and Code, що фінансується корпорацією SAP та Федеральним міністерством внутрішніх справ Німеччини. В Україні Meet and Code впроваджується Ресурсним центром ГУРТ у співпраці з організаціями TechSoup Europe та Haus des Stiftens gGmbH.