Надрукувати
Перегляди: 1916

25 квітня в рамках проведення Тижнів знань безпеки життєдіяльності у плавальному басейні Сумського державного університету відбулись міські дитячі змагання з порятунку на воді.

Їх організаторами виступили адміністрація закладу, обласний Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, управління освіти і науки міської ради, Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області, сумський центр фізичного здоров’я «Спорт для всіх», осередок Всеукраїнського громадського руху «Школа безпеки», міська та обласна рятувально-водолазні служби.

Стартувавши на Сумщині дев’ять років тому, змагання отримали активну підтримку обласної та міської влади і стали традиційними.

Цього року право називатись кращими виборювали 96 хлопців та дівчат – представники загальноосвітніх навчальних закладів, дитячо-юнацьких спортивних клубів «Барс», «Водник», «Резонанс».

Спершу водолази продемонстрували присутнім методи і прийоми надання необхідної допомоги потопаючим. Фахівці зосередили увагу на тих помилках, яких припускаються пересічні громадяни під час рятування на водних об’єктах.

Далі перейшли до змагальної частини, яка відбувалась у трьох вікових категоріях: молодшій (від 11 до 13 років), середній (від 14 до 15 років) і старшій (від 16 до 17 років). Випробовування складалось із чотирьох етапів. Перший ускладнювався тим, що «постраждалого» необхідно було діставати з дна басейну. Під час другого етапу учасники рятували умовного потопаючого з поверхні водойми. У третьому – відпрацьовувались навички дітей плавання з перешкодами, а в останньому випробовуванні всі учасники команди демонстрували свої вміння під час рятувальної естафети. 

Загалом в особистій першості було розіграно 56 призових місць. У командній естафеті кращими стали представники школи № 7, друге та третє місця посіли команди школи № 17.

Окрім безпосередньо спортивної частини представники різних команд змогли поспілкуватись, поділитись з однолітками знаннями та отримати досвід поведінки у надзвичайних ситуаціях.

В окремих випробуваннях учасники змогли навчитись правильно надавати першу медичну допомогу постраждалим на воді. На спеціальних манекенах діти відпрацювали прийоми штучного дихання та непрямого масажу серця.

З кожним роком до руху юних рятувальників долучається все більше учнівської молоді. Такі змагання не лише привчають підростаюче покоління до обережного поводження на воді, а це ще й гарна практика. Відтак, у майбутньому в екстремальній ситуації діти зможуть допомогти не лише собі, а й іншим.