Надрукувати
Перегляди: 1276

Молодь з Сум та Сумщини повернулася з традиційного міжнародного проєкту «Sommercamp 2022» («Літній табір – 2022»), який приймає м. Франкфурт-на-Одері (Німеччина).

Ідея проєкту – зустріч молоді з міст Польщі, Болгарії, Франції, України, з якими мають партнерські стосунки міста у Німеччині. Тож і молодь з Сум – серед постійних учасників міжнародного літнього табору.

«Sommercamp» тривав протягом трьох тижнів. За цей час його учасники встигли побувати у Франкфурті-на-Одері, Берліні, Потсдамі та польському Слубіце.

А скільки було офіційних та неформальних зустрічей, дискусій та приємних несподіванок: міжнародна конференція «Our future – our choices» у рамках програми EU «European Year of Youth 2022», представлення України перед почесними гостями, зустрічі з мерами міст, дискусія з депутатами Бундестагу!

І звісно, що у програмі була ще багато спільних заходів, коли молодь з різних країн займалися спортом, представляли свою культуру, заняття, улюблені справи та уявляли спільне майбутнє.

Ми зібрали кілька вражень про табір від їх учасників та почесних гостей.

Матеуш ОЛЕЙНІЧАК (Mariusz Olejniczak), мер Слубіце (Польща): «Радий вітати українську делегацію із Сум та Сумської області в нашому місті. Почувши інформацію про воєнні дії з перших вуст, я вражений силою духу українського народу, який хоробро захищає рідну землю та зворушений тим, що вся Сумщина тримає оборону своїх територій. Ми щиро співчуваємо вам, допомагаємо всім українцям, які отримали прихисток в Польщі, а також будемо продовжувати підтримувати партнерські зв'язки. Висловлюю подяку молоді, яка бере участь у щорічному Міжнародному проєкті «Sommercamp 2022».

Владислав ТАРАНЕЦЬ, 16 років: «За ці три тижні я став іншою людиною і пережив багато чого нового, що не забуду ніколи. Хочу сказати тільки одне: дякую за програму, яка змінила моє життя і нагадала мені, яке воно чудове».

Сергій САПУН, 17 років: «Цей проєкт залишив дуже багато вражень та позитивних емоцій. Мене дуже вразила командна робота з іншими країнами та багато цікавіших зустрічей. Я підвищив рівень іноземної мови та наблизився до своїх мовних бар'єрів. Я ніколи не забуду кожен вечір в цьому кемпі, адже ми виходили за рамки власного комфорту. Я вважаю, що такі проєкти є дуже необхідні для молоді. Це розвиває людину з усіх напрямків, починаючи з її мови та закінчуючи її інтеграції у соціумі».

Вікторія КОНЄВА, 17 років: «Sommercamp - це неймовірне місце, яке дало мені можливість побачити світ інакше. Тут я познайомилася з неймовірними людьми, весело та активно проводила час, розвивала комунікативні навички, відкрила багато нового для себе і навіть поборола деякі страхи. Найбільше мене вразило те, як підлітки легко взаємодіяли між собою у групах. А також, один з проєктів «Голос молоді», який ми презентували в університеті міста Слубіце. Це був перформенс, який привернув увагу до проблем та бажань молоді. Ми хочемо, щоб з нами рахувались та давали можливість бути почутими».

***

Приєднуйтеся: