Надрукувати
Перегляди: 1949

У Сумах тривають заходи, присвячені 80-річчю дворазового Олімпійського чемпіона, Почесного громадянина міста Суми Володимира ГОЛУБНИЧОГО.

Про святкову програму говорили 9 червня на брифінгу за участі заступника міського голови Степана ПАКА, начальника управління молоді та спорту Віри МОТРЕЧКО, голови обласного відділення Національного олімпійського комітету України Олени ПЕТРОВОЇ, першого віце-президента Федерації легкої атлетики Сумської області Олексія СЕРДЮЧЕНКА.

Організацією та проведенням відповідних заходів, повідомив Степан Пак, займався створений розпорядженням міського голови організаційний комітет. Ювілей Володимира Голубничого, зауважив заступник міського голови, подія для сумчан і міста загалом непересічна, а найбільш промоційні заходи, аніж спортивні та культурно-мистецькі, важко уявити: місто здобуває славу і визнання.

«Ми готувались до того, аби всі заходи пройшли злагоджено, правильно, з користю для всіх», – сказав Степан Пак.

Святкування почали безпосередньо у День народження дворазового олімпійського чемпіона, 2 червня, а продовжать 10 та 11 червня.

У п'ятницю опівдні біля Легкоатлетичного манежу ім. В. Голубничого (вул. Прокоф'єва, 18/1) відкриють контактну скульптуру, присвячену уславленому спортсмену. Того ж дня всіх охочих запрошують до школи № 18 до Музею олімпійської слави (вул. Леваневського, 8) на перегляд оновленої експозиції.

«Ми розцінюємо цей музей, не як шкільний, а як загальноміський. До того ж це має бути не просто музей, а постійно діюча структура», – зазначив Степан Пак.

Для цього, повідомив він, мають намір доповнити виставку відеоматеріалами про Олімпійські ігри, учасниками яких були сумчани, а також пристосувати приміщення для зібрань пов'язаних з фізичною культурою та спортом інституцій. Побачити, що із запланованого вже вдалось зробити, сумчани та гості міста зможуть із 14:00. За дві години, о 16:00, в обласній філармонії, (вул. Петропавлівська, 63) відбудуться урочистості з нагоди 80-річчя Почесного громадянина міста Суми Володимира Голубничого.

На святкуванні, розповіла голова обласного відділення Національного олімпійського комітету України Олена Петрова, очікують соратника Голубничого по збірній СРСР, срібного призера Олімпійських ігор 1972 року Веніаміна СОЛДАТЕНКА, земляка-олімпійця Олександра ШАПАРЕНКА, гостей із НОК, провідних скороходів тих часів.

Наступний день присвячений змаганням: після річної перерви до Сум повертається чемпіонат України зі спортивної ходьби на 20 км та відбудеться відкритий чемпіонат міста Суми зі спортивної ходьби.

Змаганнями, повідомила Віра Мотречко, опікуються Федерація легкої атлетики Сумської області, обласне відділення НОК, керівництво міста й області. Разом працюють над тим, аби провести все на високому рівні. Чемпіонат міста орієнтований на юнаків і ветеранів, а чемпіонат України – на дорослих і молодь. Місцем проведення змагань цього разу визначили проїжджу частину проспекту Шевченка.

За словами першого віце-президента Федерації легкої атлетики Сумської області Олексія Сердюченка, ця територія більш зручна, а затіненість робить її ще й комфортною для спортсменів.

«Хочу зауважити, дану трасу ми сертифікували за участі фахівців ФЛАУ. Спеціалісти, що мають відповідні ліцензії, приїжджали до нас, усе перемірювали, склали сертифікат, що дасть нам право фіксувати результати у міжнародній статистиці», – сказав Олексій Сердюченко.

У змаганнях візьме участь від 70 до 100 найсильніших спортсменів за винятком майбутніх олімпійців. Перемогу виборюватимуть представники восьми областей. До команди Сумщини увійшли представники ОДЮСШ, СДЮСШОР В. Голубничого, Сумського району – усього вісім спортсменів.

Перший віце-президент Федерації легкої атлетики Сумської області подякував міській владі за підтримку та всебічну допомогу в організації змагань, висловив впевненість, що все складеться, як і було заплановано, а сумчани не залишаться без нагород.