Надрукувати
Перегляди: 1861

28 серпня в обласному центрі відбудеться «Суми Нова Пошта напівмарафон».

Про підготовку до змагань та їх проведення під час брифінгу 29 липня розповіли секретар міської ради Андрій БАРАНОВ, голова оргкомітету напівмарафону Максим КРИВЕНКО, т.в.о. начальника батальйону Управління патрульної поліції у м. Суми Департаменту патрульної поліції Юрій ПАРАЩУК.

За словами Андрія Баранова, міська влада схвально поставилась до пропозиції провести в Сумах напівмарафон, адже це той захід, що спрямований на розвиток у місті фізичної культури та спорту і разом із тим це цікаве та корисне дозвілля.

«Ми підтримали цю ініціативу і погодилась надавати організаційну допомогу. На даний час місто готове до проведення змагання, – зазначив очільник депутатського корпусу. – Дуже раді, що цей захід відбудеться в нашому місті, буде дуже багато гостей, туристів. Будемо раді бачити всіх».

Керівництво обласного центру, повідомив Андрій Баранов, взяло на себе забезпечення медичної складової змагань, вирішення питань громадського порядку, створення необхідної для змагань інфраструктури, проведення інформаційної кампанії.

Головна мета проведення напівмарафону, зауважив Максим Кривенко, пропагування здорового способу життя та популяризація бігу. Наводить приклад Полтави, де після напівмарафону у рази зросла кількість любителів бігу.

«Біг, марафонський біг – це більше ніж просто здоровий спосіб життя. Біг робить людей щасливішими, це найголовніше. Ми відчуваємо це самі і прагнемо додати краплинку щастя в життя людей, котрі сьогодні вийдуть на старт на дистанції у 3 км, а за рік – у 42 км», – наголосив голова оргкомітету напівмарафону.

Водночас у такий спосіб ідейники заходу прагнуть донести інформацію про унікальність та чарівність того чи іншого міста до якомога більшої кількості людей.

Участь у сумському напімарафоні зможуть узяти і дорослі, і діти. Для перших передбачені забіги на 3 км, 10 км та 21,0975 км, для других – на 300 м (діти віком до 10 років) та 1 км (діти віком до 14 років). Траса проляже визначними місцями міста, зокрема вул. Г. Кондратьєва, вул. Харківською, вул. Леваневського, вул. Троїцькою, вул. Шевченка, вул. Соборною. Остаточний маршрут наразі уточнюється, але вже відомо, що стартуватимуть бігуни з центрального майдану. Дистанція протяжністю в 3 км буде розфарбована яскравими кольорами та наповнена музикальним супроводом

За словами Максима Кривенка, марафонський біг не настільки важкий як здається, це здорОво і здОрово, відтак прагнуть залучити до заходу побільше людей. Усього сумський напівмарафон зможе прийняти близько 1 000 учасників. Наразі вже є третина. Організатори нині вирішують питання трансферу для учасників з інших міст і ведуть перемовини з власниками сумських готелів, щодо знижок для бігунів. Серед бігунів чекають на відомих спортсменів,громадських та політичних діячів, представників влади. Взяти участь вже виявив бажання секретар міської ради Андрій Баранов.

На напівмарафоні його ідейники воліють бачити й людей із особливими потребами. Для них передбачена окрема категорія, з окремими призами. 

До участі у напівмарафоні (21,0975 км) допускатимуть лише за наявності медичної довідки. По решті дистанцій такої вимоги немає, втім, організатори закликають усіх бігунів попередньо перевірити стан здоров'я.

Аби стати учасником змагання, необхідно заздалегідь записатись. За реєстрацію на участь у напівмарафоні (дистанція 21,0975 км) треба заплатити в залежності від часу запису 450 грн. (реєстрація з 13 травня по 31 липня) або 550 грн. (реєстрація з 1 по 22 серпня), за дистанцію у 10 км – 300 грн. або 350 грн., у 3 км – 250 грн. (пакет «Стандарт») або 150 грн. (пакет «Економ»). Участь в естафеті (3 х 5 км + 6,1 км) обійдеться у 1800 грн. (реєстрація з 13 травня по 31 липня) або 2200 грн. (реєстрація з 1 по 22 серпня). Для дітей внесок складає 100 грн.

Зареєструватись на участь у «Суми Нова Пошта напівмарафон» можна на офіційному сайті заходу: http://newrun.com.ua або зв'язавшись із організаторами.

Отримані від реєстрації кошти, за словами Максима Кривенка, підуть у тому числі на організацію заходу. Так, кожного учасника забезпечать стартовим пакетом, до якого входять фірмова футболка, медаль, рюкзак, номера, чіп, все обслуговування на трасі, подарунки від спонсорів і запрошення на «Галушка паті». Для переможців передбачені грошові призи в розмірі від 300 грн. до 3 тис. грн.

Половину суми, вирученої за реєстрацію на дистанцію 3 км, організатори обіцяють перерахувати на благодійність. Причому на кошти залишаться у місті проведення напівмарафону і будуть спрямовані на підтримку дітей, котрі бажають займатись спортом.

За словами Максима Кривенка, в окремих випадках потенційного учасника можуть звільнити від сплати реєстраційного внеску, але кожне таке питання вирішуватимуть в індивідуальному порядку.

Напівмарафон його організатори позиціонують не лише як спортивний захід. Відтак, подбали про розважальну складову. В рамках заходу у місці старту/фінішу працюватиме марафонське містечко, виступатимуть артисти, будуть різноманітні розваги для дітей.

За словами т.в.о. начальника батальйону Управління патрульної поліції у м. Суми Департаменту патрульної поліції Юрія ПАРАЩУКА, під час проведення заходу патрульні забезпечуватимуть безпеку руху та громадський порядок. Не виключено, що окремі вулиці на час напівмарафону закриють для транспорту. Відтак, правоохоронці просять сумчан поставитись із розумінням до цього обмеження.

Змагання в Сумах є першим етапом «Нова Пошта Гран-Прі» — організованої системи напівмарафонів, що відбудеться в Сумах (28.08), Полтаві (4.09), Чернігові (25.09), Черкасах (16.10). Організатори вестимуть єдиний рейтинг учасників, у підсумку визначать переможців Гран-Прі, яких відзначать особливими призами.