004.jpg

У загальноосвітніх закладах Сум підходять нестандартно до викладання правознавчих дисциплін.

Значну роль на сучасному етапі розвитку української освіти відіграє процес формування правосвідомої поведінки учнів, створення міцної бази знань, заснованої на вивченні правових норм, опрацюванні статей кодексів.

Правоосвітня діяльність і є тим необхідним об’єднуючим містком, що робить навчання цікавим, практичним, дієвим. У кожному навчальному закладі з учнями проводяться правові ігри, квести, брейн-ринги, «круглі столи», створено умови для відвідування судових засідань у Зарічному та Ковпаківському районних судах, налагоджена співпраця з науковцями, представниками поліції, суду. Систематичною є плідна спільна діяльність з вищими навчальними закладами міста – Сумською філією Харківського національного університету внутрішніх справ, навчально-науковим інститутом права СумДУ, юридичним факультетом СНАУ. Результатом співпраці є проведення брейн-рингу «Знавці права» (щорічно у жовтні, СФХНУВС), студентсько-учнівської конференції з актуальних питань права (грудень, СумДУ), розробка проектів щодо захисту прав людини в Україні (листопад-грудень, інститут права СумДУ).

У 2016 році учні шкіл № 7, № 9, № 18 стали переможцями IV етапу Всеукраїнської олімпіади з правознавства, а збірна команда сумських школярів «Правовий альянс» отримала ІІІ місце у фінальному етапі XIV Всеукраїнського турніру юних правознавців, що проходив в Ужгороді.

Динамічні зміни в освіті вимагають швидкої адаптації педагогів до нових форм організації роботи, стимулюють до постійного пошуку, творчості. Недаремно вчителі правознавства шкіл № 7, № 10, № 27, методист Інформаційно-методичного центру відділу освіти і науки були запрошені до участі в регіональному проекті, присвяченого розвитку громадянської освіти, проведеного у форматі Open Space за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини в рамках проекту «Регіональні Голоси – створюємо Мости для Демократії». Нові формати діяльності відкривають нові можливості до співпраці в межах європейської спільноти, сприяють розвитку демократичних цінностей.

Цікавими та корисними були заходи, що проводились за ініціативи громадських організацій, проведених з використанням нових інформаційних платформ. Із задоволенням педагоги та учні школи № 27 взяли участь у Всеукраїнському уроці місцевого самоврядування, проведеного у веб-форматі, де викладачами були віце-Прем’єр-міністр України Геннадій ЗУБКО, голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій ВЛАСЕНКО, директор Асоціації міст України Мирослав ПІТЦИК.