006.jpg

Протягом чотирьох днів, з 11 по 14 травня, у Сумах триватиме відкритий чемпіонат України з велоспорту на шосе.

Ці змагання мають майже 30-річну історію.

З 1988 року змагання проводилися як чемпіонат міста, потім відкритий чемпіонат міста, бо до Сум почали з’їжджатися команди з інших регіонів країни. Згодом змагання переросли у відкритий чемпіонат області, а в 1992-93 роках увійшли до державного календаря змагань комітету з питань фізкультури і спорту.

З тих пір кожного року навесні місто Суми приймає відкритий чемпіонат України з велоспорту на шосе. Молодь, яка бере у них участь, отримує путівку у спортивне життя, набуває неабиякого досвіду. Так було і з відомими сумськими спортсменами. Серед них: майстри спорту міжнародного класу Олександр ГОЛОВАШ, Артем ТЕСЛЕР, Андрій КУЛИК.

Президент міської громадської організації «Велосипедний клуб «Суми» Євген ГОНТОВЕНКО зазначає, що дані змагання є відбірковим етапом команди до юнацьких ігор на міжнародному рівні. Щонайменше кожного року участь у чемпіонаті бере близько 120 спортсменів, які приїздять до Сум з різних куточків України.

Цього року кількість учасників залишається незмінною. До Сум вони прибудуть вже 10 травня. Після чотирьох днів змагань безпосередньо в місті, у них буде ще три дні, аби спробувати свої сили та спортивну вдачу за Сумами, на Роменському шляху. Честь нашого міста під час відкритого чемпіонату України з велоспорту на шосе захищатимуть чотири вихованці Сумської обласної дитячої юнацької спортивної школи.

Спершу учасники змагатимуться у гонці «Критеріум», маршрут якої пролягатиме від вул. Героїв Сумщини до розважального центру «Місто розваг» (по колу). Для кожної вікової категорії передбачена своя дистанція: 40 км, 30 км і 20 км.

На Роменському шляху спортсмени в індивідуальній гонці долатимуть дистанцію від 15 до 20 км в залежності від вікової категорії, а в груповій гонці – від 60 до 80 км.
Ті ж спортсмени, які фінішують першими, отримають не лише медалі та грамоти, але й грошову винагороду.

За перше місце переможець отримає 400 гривень, за друге – 300 гривень, за третє – 200 гривень.

Завершяться змагання «вечором дружби», який відбудеться в оздоровчому таборі «Орлятко» в урочищі Баранівка. Євген Гонтовенко говорить, що це є нововведенням, адже спортивні заходи повинні не лише загартовувати, а згуртовувати молодь.