Надрукувати
Перегляди: 1539

13 лютого жіночою естафетою завершився восьмий етап Кубка світу в Преск-Айлі (США). Перенесена через морози гонка принесла срібний успіх українській команді.

Збірна у складі Ірини ВАРВИНЕЦЬ, Натальї БУРДИГИ, Юлії ДЖИМИ та Олени ПІДГРУШНОЇ показала другий результат, обійшовши на дві десяті секунди на фініші збірну Німеччини.

Гонка немов розтягнулася на цілу вічність: починалася при світлі сонця, закінчилася - під наглядом яскраво місяця. Таким же мінливим був і характер естафети.

На першому етапі вже традиційно для себе бігла Ірина Варвинець. Наша молода біатлоністка зробила по одному промаху на вогневих рубежах, однак за рахунок швидкості змогла втриматися у групі лідерів, поступившись швейцарській спортсменці всього 6 секунд.

Змусила понервувати українських вболівальників Наталія Бурдига, яка на вогневих рубежах використала чотири додаткових патрони, на щастя, обійшлося без кола штрафу. Реабілітувалася українка за рахунок швидкості, відігравши приблизно сім секунд і поступившись лідеру етапу Єкатєріні ЮРЛОВІЙ 29, 9 секунд.

Третьою в естафеті брала участь студентка СумДУ Юлія ДЖИМА. До складу естафети її увели буквально за дві години до початку замість Яну БОНДАР. Та навіть за таких умов, сумчанка гідно провела свій відрізок дистанції. У підсумку вона допустила всього один промах, продемонструвавши найкращу стрільбу в нашій команді. І хоча на дистанції змагатися у швидкості з лідером сезону Габріелою СОУКАЛОВОЮ їй було складно, перед останнім етапом Україна була на четвертому місці, відстаючи від лідера лише на 30 секунд.

Доля гонки для української збірної, як завжди в нинішньому сезоні, виявилася в руках фінішера збірної, капітана команди тернополянки Олени ПІДГРУШНОЇ. Початок етапу вона пройшла досить розмірено, відставання від лідерів зростало. А після того, як українка використовувала два додаткові патрони в стрільбі лежачі та вийшла на дистанцію п'ятою, перспективи в боротьбі за медаль здавалися примарними. Посилився це враження після того, як стійку Олена «закрила» лише третім запасним патроном. Благо, що росіянка Катерина ШУМІЛОВА, котра була попереду, вирушила на два кола штрафу, тому основною суперницею за «бронзу» була полька Христина ГУЗИК.

Наш капітан вже на перших сотнях метрів останнього кола «дістала» суперницю, і разом вони почали стрімко наближатися до німкені Кароліни ХОРХЛЕР, яка на виході зі стадіону випереджала Підгрушну аж на 30 секунд. «Дует» Олени та Христини «летів», немов на крилах, причому попереду постійно була українка. На коротку фінішну пряму три суперниці вийшли вже практично одночасно. І вже в самому фінішному створі Олена традиційно для себе показала свій фірмовий ривок та змогла на фініші випередити Каролін Хорхлер на дві мілісекунди, здобувши таким чином «срібло»!

Вдалий фініш української команди приніс відразу кілька бонусів. По-перше, у заліку естафет наша команда вийшла в лідери. Нехай перевага над збірними Італії, Чехії та Німеччини - чисто символічна, але на чемпіонаті світу Україна буде стартувати під першим номером. Крім того, зміцнилися позиції наших дівчат в Кубку націй: хоча тут ми поки продовжуємо йти п'ятими, але відставання навіть від другого місця цілком можна ліквідувати.

У гонках найсильніших біатлоністів настає перерва до початку березня, коли в норвезькому Холменколлені розпочнеться головний старт сезону - чемпіонат світу.