001.jpg

Протягом 2015 року у галузі освіта тривала робота щодо розширення географії співробітництва навчальних закладів з європейськими державами. Освітяни переконані, що міжнародне співробітництво є ефективним напрямом європейської інтеграції та важливим чинником розвитку галузі освіти. Враховуючи, що під час навчання в учнів формуються погляди, цінності, способи сприйняття й інтерпретації світу, така співпраця є запорукою успішного просування в напрямі європейської інтеграції нашого суспільства у подальшому.

Відтак, рік, що минув, був багатим на спільні заходи та проекти, реалізована сумськими освітянами спільно з європейськими партнерами.

Вже кілька років поспіль Сумська приватна гімназія «Просперітас» є асоційованим членом ECNAIS (Європейської асоціації незалежних шкіл). Торік адміністрація гімназії брала участь у конференції «Self-evaluation as part of a culture of school improvement» (м. Стамбул, Туреччина).

Сумська гімназія №1, Олександрівська гімназія завершили роботу у Всеукраїнському пілотному проекті «LearnІn - SMART навчання», що проводився з ініціативи InSoftDevelopment&Consulting (Румунія).

У рамках Міжнародного проекту «Школи – партнери майбутнього» (Німеччина) організовано активну співпрацю Сумської гімназії № 1 з Гете-Інститутом, спрямовану на досягнення високих результатів у конкурсах, проведення заходів, націлену на підвищення рівня знань німецької мови та мотивації учнів до її вивчення.

 

У 2015 році три гімназисти за перемогу у конкурсі творчих робіт нагороджені стипендією – навчанням у Німеччині протягом одного місяця влітку, троє школярів навчалися в мовному таборі в Ізмірі (Туреччина).

Вчителі гімназії № 1 протягом року брали активну участь у методико-дидактичних семінарах від Гете-Інституту в Києві, Мюнхені, Берліні, Франкфурті-на-Майні, Фрайбурзі (Німеччина).

У вересні протягом тижня в Сумах перебував німецький експерт Таммо Фредеріка ФУКСА. Він провів низку короткотривалих занять з учнями PASCH-школи Сумської гімназії № 1 та серію творчих майстерень на базі Заочного Абонементу бібліотеки Гете Інституту Сумської обласної наукової бібліотеки.

З 19 по 26 жовтня 8 учнів Сумської гімназії № 1, що є PASCH школою, та 2 випускники цього навчального закладу, які є PASCH-Alumni, у рамках молодіжного обміну відвідали Берлін, взявши участь у проекті «Німецько-українські зустрічі молоді «Meet Up!» за підтримки фонду «Erinnerung.Verantwortung.Zukunft»(«Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє»). Партнерами з німецької сторони виступили працівник з молоддю Райнікендорф Кай-Олівер ПЬОЛЕ, лектор Фонду Роберта Боша, молодий письменник Габрієль ВОЛЬКЕНДЕФЛЬД. Програма зустрічі була насичена екскурсіями Берліном та груповою роботою з теми «Берлінська стіна. Як історія повторюється?».

21 листопада в місті Суми в рамках V Всеукраїнського туру «InterRail» за участі Сумського міського голови Олександра Лисенка працював Європейський молодіжний парламент («ЄМП-Україна»), що об’єднує 39 національних осередків у різних країнах Європи. Метою діяльності парламенту є підвищення рівня обізнаності молодих людей із питанням євроінтеграції. Патронами Європейського молодіжного парламенту є Генеральний секретар Ради Європи Т.ЯГЛАНД та Президент Європейського парламенту М.ШУЛЬЦ. Більше 10 років представляють Україну на даному форумі учні Сумської Олександрівської гімназії, які стали ініціаторами проведення регіональної сесії в м. Суми. У сесії Європейського молодіжного парламенту брали участь учні Румунії, Польщі, Кіпру та Грузії. Працювали чотири комітети, які обговорювали питання охорони навколишнього середовища, фемінізму, захисту прав людини, прав жінки та питання переселенців з України. Підготовлена молодими парламентарями інформація буде передана до Європейського парламенту.

Педагоги Сумської Олександрівської гімназії співпрацюють з освітнім центром у місті Eastbourne (Великобританія), журналом «Єврочайлд» (Ірландія).

Чотири навчальні заклади Сум (школи № 17, 23, 27 та 29) у конкурсі вибороли право на участь у Міжнародному проекті «Відкрита Польща».

У навчальних закладах міста Суми створено 28 євроклубів, робота яких спрямована на розширення знань учнів про Європу, країни Європейського Союзу, виховання європейської свідомості, поширення інформації про Україну, налагодження співпраці української молоді з ровесниками країн Європи. Члени шкільних євроклубів беруть активну участь у міських заходах, присвячених Європейському тижню місцевої демократії, Дню європейських мов, Дню толерантності, Дню Європи. Євроклуби навчальних закладів міста співпрацюють з волонтерами Європейської волонтерської служби з Італії, Англії, Бельгії, Нідерландів.

В Олександрівській гімназії декілька років впроваджується проект «Діалог культур», який передбачає різнопланові контакти (навчальні та культурні) між колективами учнів та педагогів навчального закладу та освітянами м. Мугла (Туреччина). Щорічно відбувається обмін делегаціями, учні живуть у родинах, проводять спільні культурні, мистецькі та спортивні заходи, відвідують навчальні заклади, знайомляться з традиціями дружньої держави.

З 19 по 27 липня в с. Насутов (біля м. Люблін, Польща) пройшов тренінговий курс для 20 молодих лідерів Сумської області «Академія громадянина» («Akademia Obywatelska»). Організатори: Fundacja Sempre a Frente (м. Люблін, Польща) та СМГО «Центр європейських ініціатив» (м. Суми).

У рамках проекту учасники взяли участь у майстернях з лідерства та отримали можливість розвинути лідерські навички, навички з проектного менеджменту, вирішення конфліктів, мотивації групи, тайм-менеджменту та впровадження змін.

Як результат отриманих навичок та вмінь, учасники реалізували в Сумах 4 міні-проекти.

У серпні учні 8-10 класів Сумської загальноосвітньої школи № 6 взяли участь в українсько-польському ґрантовому проекті «Народні танці та пісні. Театральне мистецтво» із залучення учнівської молоді двох яскравих самобутніх країн.

У рамках українсько-польського проекту молодіжного обміну, організованому римо-католицької парафією Благовіщення Діви Марії, у серпні близько 20 старшокласників та студентів міста Суми побували у Польщі. Програма обміну передбачала багатовимірну культурну освіту, орієнтовану на взаємне пізнання учасників через призму історії, традицій і культури Любліна та Любельщини, а також Сум і Сумщини. Протягом 10 днів зі своїми однолітками у м. Люблін проводили спільні заходи та зустрічі, подорожі, дізнавалися про історію, культуру та традиції Польщі. Юні сумчани разом з польськими друзями побували на одній з студій телебачення та радіомовлення, відвідали велику кількість пам’яток культури та архітектури, зустрілися з мером Любліна та багатьма цікавими людьми.

Підсумком обміну стало створення мультимедійного спільний проект «Альбом дружби: Суми-Люблін 2015», який сформували хвилюючі миттєвості своє дружби та спілкування молоді, відтворені у фотографіях, записах радіопрограм та відеоматеріалів.

З 7 по 15 жовтня євроклубівці навчальних закладів №№ 1, 22 здійснили поїздку до Італії в рамках міжнародного проекту «Re-connecting to the Environment».

Спеціальний реабілітаційний навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І ступеня – дошкільний навчальний заклад № 34» більше 20 років співпрацює з організацією «Віхерхайм» (м. Франкфурт-на-Одері, Німеччина). Завдяки співпраці 28 педагогів закладу мали змогу пройти стажування у спеціальних реабілітаційних закладах Німеччини.

У рамках польсько-українського молодіжного обміну за підтримки Національного центру культури Польщі хореографічний колектив «Амелія» став учасником широкомасштабного міжнародного проекту «Руйнуємо стіни» («A mury runa») в м. Бродніца (Польща). Головною метою проекту є обмін досвідом з польськими хореографами та налагодження дружніх зв’язків, знайомство з традиціями та культурою сусіднього народу. Вихованці колективу брали участь у музично-хореографічних майстер-класах, опановували польську хореографію, а поляки – українську. Колектив «Амелія» представив свою програму «Барви рідного краю», яка мала успіх та підкорила польського глядача.

Вихованець фотостудії «Ми» Сумського міського Центру науково-технічної творчості молоді посів ІІІ місце в Міжнародному конкурсі «Молода людина XXІ століття», який проходив у березні в м. Каунас (Литва).

За підсумками Міжнародного фотоконкурсу «Музейні зустрічі з фотографією», проведеному у червні в м. Кошалін (Польща), роботи вихованців фотостудії «Ми» увійшли до каталогу конкурсу.