Надрукувати
Перегляди: 4541

У Сумах завершують реєстрацію двох Центрів первинної медико-санітарної допомоги, після чого містяни матимуть можливість укладати декларації з лікарями.

Про цей та про інші аспекти впровадження медичної реформи в Сумах сьогодні під час брифінгу розповіли заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ, в. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена ЧУМАЧЕНКО та заступник головного лікаря міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди Наталія СПІЧАКОВА.

Максим Галицький зазначив: «Основне завдання медичної реформи – фінансово захистити громадян при отриманні ними медичних послуг, надати гарантований пакет медичних послуг. Впровадження медичної реформи в Сумах почалось з того, що у лютому поточного року рішенням міської ради у місті створили два Центри первинної медико-санітарної допомоги. І вже на цьому тижні мають завершити процедури їх реєстрації».

Після цього містяни зможуть укладати декларації з лікарями Центру первинної медико-санітарної допомоги № 2. Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 вже розпочав.

В. о. начальника відділу охорони здоров’я Олена Чумаченко додала, що тих працівників, які нині працюють на первинній ланці в закладах охорони здоров’я, переведуть до Центрів первинної медико-санітарної допомоги.

«Головна наша мета – запобігти скороченню робочого персоналу. По кожному медичному працівнику питання опрацьовується окремо. Деякі посади вивільнятимуть зі штатних розкладів закладів охорони здоров’я, але разом із тим ми будемо пропонувати цим працівникам перейти до інших лікувальних закладів», – повідомила Олена Чумаченко.

Зупинилась в. о. начальника відділу охорони здоров’я і на наданні невідкладної медичної допомоги городянам.

«На сьогодні фахівці обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф визначають екстреність викликів і визначають, хто має надавати медичну допомогу. Ті випадки, де людина потребує невідкладної медичної допомоги, обслуговуються бригадами екстреної медичної допомоги. Решта ж викликів переадресовують на лікувально-профілактичні заклади. Все поки залишається без змін», – сказала Олена Чумаченко.

А от щодо відвідування вузькопрофільних спеціалістів, до яких дуже часто сумчани звертаються, коли самі вирішать, то така практика, повідомила Олена Чумаченко, дещо зміниться. З впровадженням медичної реформи сумчани зможуть робити це лише за направленням лікаря первинної ланки.

Заступник головного лікаря міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди Наталія Спічакова розповіла про те, що зміниться у наданні медичної допомоги маленьким пацієнтам. Вона повідомила, що на сьогодні обслуговування дитячого населення відбувається так, як і раніше. Дільничні лікарі-педіатри та сімейні лікарі надають послуги дітям, які проживають на території, закріпленій за ними.

«Після того, як ми повністю вступимо в реформу, батьки зможуть обрати для своєї дитини лікаря на власний розсуд і укласти з ним угоду, що їхню дитину спостерігатиме саме він. Тоді місце проживання значення не матиме. І саме цей лікар «вестиме» дитину повністю, даватиме рекомендації батькам щодо її лікування», – розповіла Наталія Спічакова.

Разом із тим, збережеться і існуюча система щодо спостерігання діток до трьох років, патронажів новонароджених, проведення щеплень, медико-профілактичних оглядів та обов’язкових клінічних обстежень.

Що ж стосується системи лікування як дорослого, так і дитячого населення в стаціонарах, наразі вона залишається незмінною. Як дорослі, так і діти можуть потрапити на лікування до стаціонару за направленням лікаря первинної ланки і вже там отримати медичну допомогу в межах бюджетного фінансування.