001.jpg

Радник з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні Вікторія ДАВИДОВА та менеджер інформаційної кампанії Представництва ЄС в Україні «Будуємо Європу в Україні» Ірина ШИРОКОВА перебувають із офіційним візитом у Сумах.

У рамках візиту відбулась зустріч-дискусія з представниками обласної і міської влади, та представлення європейських програм для України в різних галузях під назвою «Співпраця між Україною та ЄС: програми, проекти та інформаційні ресурси ЄС».

На початку зустрічі радник з питань преси та інформації Представництва ЄС в Україні Вікторія Давидова розповіла про партнерство України і ЄС, про діючу Угоду про асоціацію, зупинялася на візовій лібералізації. Вона повідомила, що на сьогодні в Україні діють 24 Інформаційні центри ЄС, де можна знайти найактуальнішу інформацію (книги, брошури, посібники) про ЄС.

«Представництво ЄС – дипломатична місія, яка працює в Україні понад 20 років та представляє всі інституції та всі держави Євросоюзу, – повідомила Вікторія Давидова. – Ми, як Представництво ЄС, інформуємо про ЄС, відносини Україна-ЄС, представляємо позицію ЄС у політичному діалозі з Україною, координуємо технічну допомогу Україні».

Як зазначила представниця європейської делегації, Європейській Союз має ряд проектів, розроблених саме для України. Тематика досить різноманітна: від освітніх чи культурних і до бізнес-ідей. Зокрема, зупинились на програмах «Horizon 2020» – найбільшій рамковій програмі ЄС з фінансуванням науки та інновацій, а також втілення їх у бізнесі; «COSME», яка складається із 22 підпрограм, які класифіковано за трьома напрямками (полегшення виходу на зовнішні ринки; поліпшення умов для конкурентоспроможності; формування культури ведення бізнесу); «EU4Business» – програмі, що включає в себе консультативну підтримку та можливість отримання кредитних коштів; «UopenEU» – проекті Представництва ЄС в Україні про перспективи та переваги зони вільної торгівлі; «Erasmus+», що підтримує проекти, партнерства, заходи і мобільність у сфері освіти, підготовки, молоді і спорту; Інтернет платформі Євровікторина (Euroquiz), «EU study days», «eTwinning» та «eTwinning Plus».

Окремо зупинялася на цікавих проектах у сфері культури – «КРЕАТИВНА ЄВРОПА» та «CULTURE BRIDGES».1 4

Разом з тим, гостя поінформувала присутніх про Європейський фонд підтримки демократії, який надає підтримку організаціям, неформальним платформам та окремим активістам, діяльність яких спрямована на розвиток і зміцнення демократичного громадянського суспільства.

«Головне, зрозуміти можливості співпраці між Україною та ЄС і навчитися використовувати їх», – підсумувала Вікторія Давидова.

У рамках офіційного візиту делегації Представництва ЄС протягом трьох днів запланована ще низка інформаційних заходів у Сумах і Глухові.