007.jpg

Сьогодні виповнюється 157 років з дня перепоховання українського поета на Чернечій Горі.

У цей день в Сумах, аби вшанувати великого українця керівництво області та міста, представники духовенства та громадськості поклали квіти до підніжжя пам’ятника Тарасові Шевченку.

За словами заступника міського голови, керуючого справами виконавчого комітету Степана ПАКА, українці повинні пам’ятати цю дату і віддавати данину великому митцю.

«Сьогодні ми відзначаємо річницю перепоховання без перебільшення Великого українця. Будь-яка дата, що пов’язана із життям та творчістю Тараса Григоровича Шевченка, повинна бути вшанована всім українським суспільством. Тарас Шевченко – великий поет, талановитий художник, але головне – він є батьком сучасної української національної ідеї, – сказав Степан Пак. – У своїй творчості він залишив основи нашої національної культури та ідеології, духовного багатства нашої нації. Для мільйонів людей як в нашій країні, так і поза її межами, Тарас Шевченко – це символ України, адже він є прикладом служіння своєму народу. Ми пам’ятаємо Великого Кобзаря, його роль у боротьбі за незалежність та соборність України. Ми пам’ятаємо та шануємо, перш за все, справжнього патріота, який не боявся говорити правду».

Нагадаємо, 22 травня 1861 року відбулося перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі, у Каневі. Саме туди перевезли останки українського поета із цвинтаря у Санкт-Петербурзі – за заповітом самого Шевченка, написаним ще у 1845 році – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій...»