004.jpg

До Сум з’їхались фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій та представники Навчально-методичних центрів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності з інших областей, аби долучитись до показового спеціального об'єктового навчання з питань цивільного захисту, яке проводить комунальне підприємство «Міськводоканал».

Як повідомив заступник начальника управління, начальник відділу департаменту організації заходів цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергій ОСИПЕНКО, головною метою цього навчання є вироблення єдиного підходу до організації і методики проведення спеціального об’єктового навчання з питань цивільного захисту на об’єктах та системах життєзабезпечення житлово-комунального господарства, демонстрація відпрацювання практичних етапів згідно із задумом навчання.

Розпочалось навчання на базі КП «Міськводоканал». Учасники оглянули формування цивільного захисту з визначенням ступеня їх готовності до проведення невідкладних та відновлювальних робіт.

Потому, перейшовши до практичних заходів, була відпрацьована ситуація з ймовірним вибухом газоповітряної суміші внутрішнього газопроводу автономної котельні.

Учасникам навчань показали дії чергового диспетчера у разі отримання ним відповідного повідомлення, персоналу об’єкта при ліквідації надзвичайної ситуації та роботу комісії КП «Місьководоканал» щодо попереднього визначення рівня надзвичайної ситуації та нанесених матеріальних збитків.

Далі учасники навчання рушили до навчально-тренувального містечка Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Сумської області, яке розташовується на території, виділеній спеціально для цих цілей міською радою. Тут перевірили рівень готовності працівників групи водопровідно-каналізаційних мереж до приведення у готовність територіальних формувань, а також відпрацювання нею нормативів із застосуванням засобів цивільного захисту та спеціального обладнання з виконання робіт на закріплених об’єктах.

За словами Сергія Осипенка, жодна з областей не має такого навчально-тренувального містечка для проведення подібних заходів, яке мають Суми. «У вас є чому повчитись. Звичайно, є деякі недоліки, але їх можна виправити», – сказав він.

Навчання триватимуть два дні. Завтра його учасники обговорять проблемні питання з організації проведення спеціальних об’єктових навчань з питань цивільного захисту та обміняються досвідом їх позитивного вирішення. Серед іншого заплановане обговорення проекту Методичної розробки з організації проведення спеціального об’єктового навчання з питань цивільного захисту на об’єктах та системах життєзабезпечення житлово-комунального господарства.