0010.jpg

Міський центр соціальних служб для сім’ї дітей та молоді інформує сумчан щодо надання соціальної підтримки сімей, дітей та молоді, які перебувають в складних життєвих обставинах.

Тут роз’яснюють, що Кабінет Міністрів України 21 листопада 2013 року затвердив Постанову № 896 «Про затвердження Порядку виявлення сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах, надання їм соціальних послуг та здійснення соціального супроводу таких сімей (осіб)».

Під «складними життєвими обставинами» розуміють обставини, що об’єктивно порушують нормальну життєдіяльність сім’ї (особи), наслідки яких вона не може подолати самостійно (інвалідність, сирітство, безпритульність, відсутність житла або роботи, насильство, конфліктні стосунки у сім’ї, малозабезпеченість тощо).

Соціальна робота з сім’ями, дітьми та молоддю, які перебувають у складних життєвих обставинах, є одним з пріоритетних напрямів діяльності міського центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді. В зазначеному напрямку роботи одним з найголовніших чинників є своєчасне виявлення сімей та молоді, які потребують сторонньої допомоги, з метою профілактики сімейного неблагополуччя, своєчасного виявлення проблем та надання відповідної якісної допомоги.

Основне завдання фахівця із соціальної роботи − бути помічником для кожної родини, яка потребує допомоги. Насамперед для сімей, які ризикують потрапити у складні життєві обставини внаслідок втрати роботи членами сім’ї, інвалідності, тяжкого захворювання, насильства над дітьми, розлучення, повернення одного з батьків після відбування покарання в місцях позбавлення волі, неналежного виконання батьківських обов’язків.

Соціальної підтримки потребують:

  • сім’ї, де є загроза або виявленні факти насилля над одним із членів сім’ї, або жорстокого поводження над дітьми;
  • сім’ї, в яких батьки ухиляються від належного виконання своїх батьківських обов'язків;
  • жінки, які мають намір відмовитися від новонародженої дитини;
  • сім’ї, в яких діти знаходяться в інтернатних закладах (крім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які виховуються в спеціальних та санаторних інтернат них закладах);
  • сім’ї, в яких неповнолітні засудженні до відбування покарання без позбавлення волі;
  • сім’ї, де є проблема безробіття одного з членів сім’ї, якщо він зареєстрований в державній службі зайнятості, як такий, що потребує працевлаштування;
  • сім’ї, де один із членів сім’ї перебуває в місцях позбавлення волі або повернувся з них;
  • сім’ї, які ведуть спосіб життя, внаслідок якого один із членів сім'ї/особи частково або повністю не має здатності чи можливості самостійно піклуватися про особисте життя та братии участь у суспільному житті; (алкогольна, наркотична залежність, тубінфікування, ВІЛ-інфекція);
  • особи, які постраждали від торгівлі людьми;
  • особи та сім’ї, в яких існує проблема інвалідності.

На обліку міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебувають 494 сім’ї, як такі, що опинились в складних життєвих обставинах. Протягом 2018 року під соціальним супроводом знаходилось 57 сімей, 437 сімей отримали соціальні послуги.

Додаткову інформацію про соціальну підтримку сімей, дітей та молоді, які перебувають в складних життєвих обставинах можна дізнатись в міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Н. Холодногірська, 10.

За детальною інформацією звертайтеся за телефоном: 70-06-09, 70-06-06.