Надрукувати
Перегляди: 1922

З 10 червня набирають чинності норми Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги» від 14 листопада 2017 року № 2205-VII.

На це увагу опікунів над повнолітніми особами, які визнані недієздатними звертають в органі опіки та піклування.

Тут наголошують, що ст.13 Закону України «Про психіатричну допомогу», в якій визначено порядок госпіталізації особи до психіатричного закладу, викладається у новій редакції.

Відповідно до внесених змін особа, визнана у встановленому законом порядку недієздатною, госпіталізується до закладу з надання психіатричної допомоги добровільно – на її прохання або за її усвідомленою письмовою згодою.

Законний представник особи, визнаної у встановленому законом порядку недієздатною, сповіщає орган опіки та піклування за місцем проживання підопічного про згоду його підопічного на госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги не пізніше дня, наступного за днем надання такої згоди.

Разом з тим, особа, визнана у встановленому законом порядку недієздатною, яка за станом свого здоров’я не здатна висловити прохання або надати усвідомлену письмову згоду, госпіталізується до закладу з надання психіатричної допомоги за рішенням (згодою) органу опіки та піклування, яке ухвалюється на підставі звернення до цього органу законного представника зазначеної особи і може бути оскаржено відповідно до закону, у тому числі до суду.

Згода на госпіталізацію фіксується в медичній документації за підписом особи або її законного представника та лікаря-психіатра.

Допомогу з питань, які входять до компетенції опікунської ради над повнолітніми недієздатними особами, можна отримати за адресою: м. Суми, вул. Харківська, 35, кабінети 210 та 211, тел.: 60-45-21, 60-44-48.

Правову допомогу можна отримати в Сумському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Суми, вул. Покровська, 9/1, тел.: 66-51-08; (066)771-32-61; (098)380-69-38.