004.jpg

Упродовж п’яти днів, з 5 по 9 червня, на відзначення Європейського тижня сталої енергетики, у місті відбудеться загальноміське свято «Дні сталої енергії у місті Суми».

Про  заходи, пов’язані із проведенням Днів сталої енергії, під час брифінгу 31 травня розповіли начальник відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії Світлана МАРТИНЕНКО, директор міського центру дозвілля молоді Ігор ГАННЕНКО та менеджер по комунікаціях проекту CoM-DeP Вікторія ЛОМАКА.

Як повідомила Світлана Мартиненко, у Сумах проводиться дане екологічне свято вчетверте. Цьогоріч свято «Дні сталої енергії у місті Суми» і Всесвітній день охорони навколишнього середовища збіглись у часі.

«Ці свята спрямовані на промоції енергозбереження, ресурсозбереження, охорони навколишнього середовища, протидію змінам клімату, – зазначила посадовиця, – тож у рамках Дня сталої енергії на вулицях міста проведуть низку заходів, спрямованих на підвищення поінформованості містян з питань ефективного, економного використання енергоресурсів та дбайливого ставлення до природи».

Офіційне відкриття Днів сталої енергії відбудеться 5 червня о 9:00 у сквері біля Альтанки, звідти стартуватиме велопробіг «Зупини зміни клімату».

Тут же, у сквері, організують роботу інформаційного кіоску проекту GIZ «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях», пізнавально-ігрову програму «Екологічний марафон», футквест «Життя в стилі ЕКО», вистава екологічної казки «Нехай Земля квітує всюди – планету збережімо, люди!», демонстрація одягу із вторинної сировини, а також працюватиме фото-зона. Учасники заходів і вікторин отримають від організаторів подарунки.

Цього дня об 11:00 у приміщенні Агенції промоції «Суми» відбудеться конференція, присвячена ідеям сталої енергетики, презентації практик міста у сфері впровадження енергоефективних проектів, протидії глобальній зміні клімату.

Разом з тим, починаючи з 5 червня, п’ять днів поспіль у муніципальній галереї демонструватимуть проморолики на тему енергоощадності та збереження клімату.

Начальник відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії Світлана Мартиненко повідомила, що цікаву програму відповідного спрямування підготували управління остівти та науцки та центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. Зокрема, 6 червня ЦЕНТУМ запрошує сумчан і гостей міста долучитись до акції «Долучи батарейку до життя», в рамках якої всі охочі зможуть здати для утилізації використані елементи живлення. Також у закладі можна буде переглянути виставку творчих робіт «Енергозбереження на часі», що діятиме протягом дня.

Різноманітні просвітницькі заходи: уроки-бесіди, вікторини, пізнавальні ігри, веб-електромандрівки, веб-інформіни, інтерактивні ігри, присвячені «Дням сталої енергії у місті Суми» проходитимуть у бібліотеках міста.

За словами Ігоря Ганненка, міський центр дозвілля молоді також традиційно долучається до цих заходів.

«Відповідальне ставлення до природних ресурсів – є важливою складовою життя кожного з нас. Хто, як не молодь повинна думати про екологію та збереження природніх ресурсів нашої планети. Тож аби популяризувати екологічну тематику, тематику збереження ресурсів, вирішили організувати вже традиційний фестиваль «Sumy Energy Fest», який, впевнений, буде цікавим для жителів та гостей нашого міста», – підкреслив директор міського центру дозвілля молоді.

Тож за його словами, 9 червня на Театральній площі на сумчан чекає незабутній фестиваль «Sumy Energy Fest», у рамках якого відбудуться велоквест, локації альтернативних видів енергії та енергозберігаючих технологій, творчі мастер-класи, змагання з кроссфіту, концертна програма за участю танцювальних та вокальних колективів міста, рок-концерт, виступ хедлайнеру фестивалю Vivienne Mort, по завершенню відбудеться яскраве фаєр-шоу.

Приєднатися до загальноміських заходів можуть всі, хто прагне отримати поради з питань збереження енергоресурсів, охорони навколишнього природного середовища.