Надрукувати
Перегляди: 1962

Сьогодні в обласному центрі відбулась публічна консультація «Як запустити приписну кампанію в рамках впровадження медичної реформи в Сумах?».

Задля того, аби поговорити на цю тему у Центрі розвитку місцевого самоврядування зібрались керівництво міста та галузі охорони здоров'я, головні лікарі міських лікувальних закладів, громадськість. Модерувала зустріч експерт ГО «Центр UA» Наталія ОРЛОВА, спільно з якою й було організовано консультацію.

Заступник міського голови Максим ГАЛИЦЬКИЙ розповів про те, що приписна кампанія розпочалась у Сумах вчасно, тобто з квітня. Проте укласти договори з лікарями мали можливість лише ті сумчани, які до того часу обслуговувались у Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 3 (наразі Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1). Решта ж сумчан зможуть зробити це вже з наступного тижня. Саме тоді, повідомив Максим Галицький, амбулаторії, які будуть підпорядковуватись Центру первинної медико-санітарної допомоги № 3, остаточно завершать процес реєстрації.

Натомість, повідомив Максим Галицький, ситуація з укладанням договорів між пацієнтами, які будуть отримувати медичні послуги у Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 2, та лікарями складніша. І одразу пояснив чому так склалось.

«Вчора міський голова Олександр ЛИСЕНКО зустрівся із заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, Головою підкомітету з питань контролю реалізації медичної реформи Іриною СИСОЄНКО. Вона зазначила, що в Сумах склалась доволі нетипова ситуація, адже нашому місту потрібно пройти за півроку той шлях, які інші міста долали 4-5 років. Мова йде про те, що ще тоді потрібно було юридично оформлювати Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2, аби зараз не витрачати на це час. Саме тому нині ми запізнюємось з укладанням договорів між населенням та лікарями», – сказав заступник міського голови.

Проте посадовець принагідно закцентував увагу і на тому, що далеко не кількість підписаних декларацій є показником успішності впровадження медичної реформи. Набагато важливіше, на думку заступника міського голови, ґрунтовно підготувати Центри первинної медико-санітарної допомоги до роботи, аби у майбутньому вони якісно надавали послуги містянам.

Окремо учасники зустрічі зупинились на тому, як саме будуть надаватись медичні послуги дитячому населенню після того, як у Сумах наповну запрацюють два Центри первинної медико-санітарної допомоги.

За словами заступника головного лікаря міської дитячої клінічної лікарні Святої Зінаїди Наталії СПІЧАКОВОЇ, передусім зміниться система викликів лікаря до дому. Тобто батьки телефонуватимуть лікарю і той, за вказаними симптомами, буде визначати, наскільки загрозливим є стан дитини. Якщо ж такий матиме місце, то тільки в цьому разі огляд буде здійснюватися вдома.

ПІд час подальшого спілкування обговорювалися можливі спільні шляхи оптимізації процесу реформування медичної галузі Сум.

Така перша зустріч відбулася у рамках спвпраці з ГО «Центр UA», що запроваджує практику вирішення місцевих проблем шляхом пошуку оптимальних рішень спільно з громадою.