005.jpg

На Центральному кладовищі на честь українських вояків – борців за волю України, які загинули на Сході нашої держави, тривають роботи з облаштування Меморіалу пам’яті.

Про перебіг будівництва розповіли сьогодні під час брифінгу заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, координатор групи «Сім’я Героя» Громадського фонду «Суми» Вадим ДУБОДЄЛОВ, виконавчий директор Громадського фонду «Суми» Олександра МАРТИНЕНКО і голова Ради учасників АТО та членів сімей загиблих учасників АТО при міському голові Андрій ТИМОФІЄВ.

Заступник міського голови Альона Дмітрєвская детально зупинилися на обсягах фінансової підтримки, які отримали родини загиблих Героїв. Так у 2015 році 25 сім’ям загиблих учасників АТО надавалася одноразова матеріальна допомога на встановлення та виготовлення надмогильних споруд, а також благоустрій прилеглої території. Загальна сума допомоги склала 1807500 гривень.

Наступного року відповідна матеріальна допомога надавалася також семи таким сім’ям. Загальна сума коштів на виготовлення і встановлення надмогильних споруд склала – 2234800 гривень.

Додатково 24 родинам сім’ям загиблих учасників АТО надали матеріальну допомога на доукомплектування надмогильних споруд у розмірі 1149300 гривень. Також додатково 24 сім’ям надавалася матеріальна допомога у розмірі 19940 грн. на придбання ваз та лампадок. Крім того, у 2016 році шести сім’ям надавалася матеріальна допомога на поховання загиблих в інших містах. Вже у поточному році 25 сім’ям була надана матеріальна допомога на вирішення соціально-побутових питань і кожна сім’я отримала по 46200 грн., що складає 1155000 гривень.

Що ж стосується будівництва Меморіалу пам’яті, фінансової складової і термінів закінчення будівельних робіт журналістам розповів Вадим Дубодєлов.

«Всі кошти, що були надані сім'ям загиблих учасників АТО, в подальшому на основі укладених договорів, були передані громадському фонду «Суми», використовуються згідно з договором підряду з різними будівельними організаціями», – зазначив координатор групи «Сім’я Героя» Громадського фонду «Суми».

За його словами, загальна кошторисна інвестиційна вартість згідно з проектною документацією становить 3,9 млн грн. (будівництво і благоустрій прилеглої території), ще близько 1,2 млн грн. на виготовлення і встановлення пам'ятників. Всі роботи планують завершити до початку серпня.

Щодо розташування Меморіалу пам’яті, як повідомив голова Ради учасників АТО та членів сімей загиблих учасників АТО при міському голові Андрій Тимофієв, попередньо на координаційній раді обговорювали це питання спільно з сім’ями загиблих та представниками громадських організацій учасників АТО. Тоді і прийняли колективне рішення будувати саме на Центральному кладовищі.

«Протягом всього часу ми проводимо зустрічі із сім’ями загиблих учасників АТО та спілкуємося щодо перебігу будівництва. Раз на рік Вадим Дубодєлов звітує перед родинами та правлінням Наглядової ради Громадського фонду «Суми», – акцентувала виконавчий директор фонду Олександра Мартиненко.

Насамкінець вона зазначила, що всі документи, зокрема робочий проект «Нове будівництво «Меморіалу пам’яті» на Центральному кладовищі за адресою вул. 20 років Перемоги» фонд готовий надати представникам ЗМІ. Вона запевнила, що після завершення будівництва Громадський фонд «Суми» публічно прозвітує про виконані роботи, а всі документи будуть у вільному доступі.