Надрукувати
Перегляди: 1246

На початку тижня у Сумах відбувся дводенний Міжнародний семінар, присвячений питанням історії Голокосту та геноциду національних меншин.

Захід спільно організували World Jewish Congress International YIDDISH CENTER, Український інститут вивчення Голокосту «ТКУМА», обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Інформаційно-методичний центр управління освіти і науки, шкіл № 12 та № 5.

З вітальним словом до учасників звернувся ректор обласного інституту післядипломної освіти Юрій НІКІТІН, звернувши увагу на актуальності даної тематики. Директор школи № 12 Ірина ГУБСЬКА провела короткий екскурс в історію школи, на базі якої відбувся захід, розповіла про плідну співпрацю з Українським інститутом вивчення Голокосту «Ткума», діловим партнером якого вони є вже три роки.

Тему «Голокост та винищення ромів у роки Другої світової війни» висвітлили у своїй доповіді науковий співробітник Валентин РИБАЛКА та координатор освітніх програм музею Українського інституту Голокосту «Ткума» Микола БУЛАНИЙ. Окремо доповідь прозвучала і в стінах школи № 5, де зібрались представники ромської громади міста, колектив школи, учні та діти дошкільного віку. Жваве обговорення викликала тема доповіді та експонати виставки, присвячені геноциду ромів, оскільки історія ромського народу довгий час замовчувалась, і активно вивчається лише в останні роки.

Доктор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Віктор ПОГРОМСЬКИЙ виступив з доповіддю, присвяченою питанням ЗНО.

Про скарби культури ідіш до, під час та після Голокосту розповідав доктор Ієрусалимського університету Мордехай ЮШКОВСЬКИЙ.

Учасники погодились з тим, що тематика і формат проведення заходу є дуже актуальним і потребує подальшого розвитку.