0010.jpg

Відбулось позапланове засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

Головувала на засіданні заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ.

На розгляд комісії було винесене одне з найзлободенніших питань – забезпечення правильності оформлення роботодавцями трудових відносин, обґрунтованості укладення з найманими працівниками договорів цивільно-правового характеру.

Як повідомив на початку засідання виконуючий обов’язки начальника Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області Андрій ГОРЕВИЙ, згідно з останніми звітними даними 411 суб’єктів господарювання міста використовують найману працю 2179 осіб на умовах цивільно-правових договорів. А це майже 3% загальної кількості найманих працівників територіальної громади. При цьому 112 роботодавців відзвітували про оформлення договорів ЦПХ з понад 30% найманих працівників від загальної кількості. Одночасно Андрій Горевий акцентував увагу на тому, що у такий спосіб окремі несумлінні роботодавці приховують реальні трудові відносини і в той же час позбавляють своїх найманих працівників гарантованого права на щорічні відпустки, додаткову оплату за роботу у святкові дні та понаднормовий час, тощо.
З метою забезпечення належного контролю у цьому напрямку для участі у засіданні комісії були запрошені 18 роботодавців, у яких 157 найманих працівників, що становить 30% і більше загальної їх чисельності, у звітному періоді працювали на умовах цивільно-правових договорів. Заслухали і проаналізували пояснення посадових осіб 12 підприємств, установ та організацій міста, а також фізичних осіб – підприємців, звітні дані яких, згідно з інформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі ризики допущення порушень при оформленні трудових відносин.

Під час заслуховування начальником управління з питань праці Сумської міської ради Анатолієм ЗАНЧЕНКОМ неодноразово зверталася увага роботодавців на критерії, згідно з якими визначаються факти реальності саме трудових відносин: виконання функціональних обов’язків на робочих місцях; робота за графіками змінності, затвердженими керівником; дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, встановлених роботодавцем; відсутність у працівника можливості самостійно визначати режим роботи і відпочинку; відсутність права самовільно покидати робоче місце; проведення виплати заробітної плати у строки, передбачені трудовим законодавством, а не за фактично виконаний обсяг робіт чи надання послуг; виконання вказівок керівництва щодо послідовності виконання робіт тощо. Також наголошувалося, що статтею 265 Кодексу законів про працю України передбачено відповідальність роботодавця за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) у вигляді штрафу у сумі 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (у 2018 році – 111690 грн.).

Кожному роботодавцю, який брав участь у засіданні міської комісії, було вручено пам'ятку про відповідальність, встановлену за порушення законодавства про працю.

Під час заслуховування роботодавцям наполегливо рекомендували звернути увагу на законність і обґрунтованість підстав для укладання з працівниками договорів цивільно-правового характеру, неприпустимість підміни трудових відносин цивільно-правовими. У ході засідання комісії шестеро роботодавців повідомили про намір легалізувати трудові відносини щонайменше з 50 найманими працівниками.

Про наявні факти порушення законодавства про працю, зокрема в частині оформлення трудових відносин, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати можна інформувати як міську комісію з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, так і управління з питань праці міської ради: пл. Покровська, 2 (вхід із двору), 5-й поверх, каб. 502, 504, тел.: 70-15-77, 70-15-79.