007.jpg

Робоча група з питань вивчення стану Баранівського лісового масиву під головуванням заступника міського голови Віри МОТРЕЧКО сьогодні провела чергову нараду, аби спільно вирішити, як далі виходити із ситуації, що склалася з вирубкою дерев.

«Нам треба знаходити порозуміння у цьому питання і спільно вирішувати його. Щоб вирубка не заважала ні оздоровленню дітей, що зараз відпочивають в таборах, ні мешканцям Баранівки та максимально зберегти красу природи – наш сосновий ліс», – наголосила Віра Мотречко.

Під час наради інженер ДП «Сумське лісове господарство» Руслан СИДОРА довів до відома всіх присутніх інформацію щодо результатів аналізу зараження зелених насаджень на деяких ділянках території Баранівського лісового масиву.

За його словами, загалом в межах міста Суми 755 га лісу, із них 68,8 га пошкоджено верхівковим короїдом. Щодо щільності пошкодження – здебільшого куртинами, від трьох до десяти дерев пошкоджено. Фахівці ДП «Сумське лісове господарство» порівняли дані від початку, коли тільки виявили ураження сосен верхівковим короїдом, та стан справ на сьогоднішній день. З 2017 року виявлено 38 осередків. Проведено рубку в осередках ураження станом на 1 січня 2018 році три ділянки на 6 га. Проведено у 2018 році рубку – 10 ділянок на площі 5,4 га. Із 1 квітня по 15 червня настав сезон тиші, тож вирубки були припиненні і станом на 15 червня кількість осередків ураження зросла до 21, площею 68,8 га.  

«З 1 січня 2018 року коли ми хотіли розпочати рубку заражених дерев на одній ділянці, площею 14 га виявили 140 дерев, проте ми не дійшли згоди з населенням і не вирубували сосни, то на сьогодні вже заражених там 320 дерев. На жаль, ми бачимо, якщо нічого не робити, то зараження поширюється», – повідомив Руслан Сидора.

Крім того присутні обговорили, які дерева можна висадити замість тих, що вирубані, щоб не втратити лісовий масив. Порушили питання утилізації зрублених дерев.

Колегіально домовились, що представники громадськості будуть співпрацювати з фахівцями лісгоспу, аби спільно визначити дерева, що підлягають санітарній вирубці.

Разом з тим доручили до 10 числа кожного місяця ДП «Сумське лісове господарство» надавати інформацію відділу екології, енергозбереження та розрахунків за енергоносії щодо проведення санітарнор-профілактичних заходів у лісовому масиві.

Нагадаємо, з метою вивчення стану та охорони зелених насаджень Баранівського лісового масиву та об’єкту природно-заповідного фонду парку-памятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Басівський» розпорядженням міського голови № 50-р від 16 лютого 2018 року створена робоча група з питань вивчення стану Баранівського лісового масиву.

Сьогодні очільник міста Олександра ЛИСЕНКА наказав негайно провести чергове засідання робочої групи, оскільки до нього знову почали звертатися мешканці з проханням втрутитися в ситуацію.