005.jpg

У Суботу, 16 червня. відбувся перший в місті Фестиваль Ідей «Суми Майбутнього», реалізований у рамках громадського (партиципаторного) бюджету.

Його мета – сприяти інноваційному розвитку міста, поширенню ідей про використання нових технологій в житті городян, про досягнення в медицині, програмуванні, дозвіллі тощо, які мають покращити якість життя в місті.

На площі біля Конгрес-Центру СумДУ та в самій будівлі було розташовано понад 20 локацій. Тут були представлені технології 3D- та 2D-друку, змагання робототехніки, фізичні та хімічні експерименти.

Сумчани та гості мали змогу відвідати лазерний тир, майстер-класи із молекулярної кухні та альтернативного кавоваріння, надрукувати 3D-сувенір на згадку, познайомитися із новим стилем життя від представників йога-студії, записатися на курси китайської мови та взяти участь в майстер-класі із каліграфії.

Трансформатор Тесла, безпілотний міні-автомобіль, квадрокоптер, хірургічний тренажер доповнили уявлення про технології майбутнього.

Крім освітніх та наукових проектів частина локацій Фестивалю була присвячено художньому та театральному мистецтву, де відвідувачі змогли випробувати себе в якості митців. Віртуальна автошкола та майстер-класи із програмування привернули увагу дітей, які із захопленням брали в них участь.

На додачу до цього відвідувачі отримали неперевершений досвід від аніматорів – живих скульптур, конкурсів від різних локацій. А ще – від фут-квесту, після завершення якого отримали подарунки від організаторів.

Із 14:00 почали свою роботу локації всередині Конгрес-Центру СумДУ: майстер-класи з програмування для дітей, майстер-клас із художнього мистецтва, та Start-Up платформа.
В рамках Start-Up платформи виступили спікери, які представили свої досягнення в області підприємництва, запуску та фінансування нових ідей.

Автор проекту Ганна ШВІНДІНА переконана, що Фестиваль допоможе привернути увагу містян до свого міста та до свого майбутнього, так і до перспектив розвитку обласного центру в цілому. Ідея виникла з досвіду країн Європи, де мешканці будуть майбутнє своїми зусиллями, а не чекають допомоги від держави. Тим більше, що для самореалізації сумчани мають різноманітні можливості, а ще й познайомитися із земляками, які змінили своє життя завдяки рішучості та використання інноваційних методів та можливостей.

«Фестиваль задуманий, аби показати містянам, що ми класні. Ну, це така дуже проста ідея. Суми – це місто подій, місто інтелектуалів, підприємців, стартаперів. Людей, які можуть створювати новий світ і Суми майбутнього», – розповіла Ганна Швіндіна.

Проведений захід переконує, що наше місто – різнопланове та багате на ідеї, по-справжньому європейське, майбутнє якого – за інноваціями та небайдужими і активними громадянами.

Даний проект створено командою дослідників СумДУ і був реалізований у рамках Громадського бюджету за підтримки міської ради. Виконавцем проекту став міський «Центр дозвілля молоді».

Кошторис проекту передбачав 198 тис. грн., при цьому вдалося зекономити близько 8 тис. гривень.

У рамках Фестивалю поєднались зусилля представників влади, науковців СумДУ, підприємців міста та області і небайдужих містян, які стали учасниками події.

Всього Фестиваль за приблизними розрахунками відвідало більше 600 сумчан. Сподіваємося, що дана подія стане першою із багатьох наступних, та стане прикладом для подачі нових проектів громадського бюджету та втілення нових ідей і мрій.

Більше фото - https://www.flickr.com/photos/afisha_sumy/albums/72157692283589830/with/42851225071/

Сторінка проекту - https://pb.smr.gov.ua/projects/26

Переглянути відео UA:Sumy - https://www.youtube.com/watch?v=DRD3mzpxNnc