005.jpg

У І півріччі поточного року департамент соціального населення міської ради отримав 66 повідомлень про вчинення насильства в сім’ї по відношенню до 61 особи.

При цьому, у 18 випадках під час конфлікту в родині були присутні неповнолітні діти, двоє з яких постраждали від домашнього насильства з боку батьків.
Комісія департаменту соцзахисту з’ясовувала причини та обставини вчинення насильства за місцем проживання постраждалих. Для одночасного проведення превентивної роботи з правопорушниками до відвідувань залучали й дільничних офіцерів поліції.

За результатами обстеження виявлено, що 85,2% постраждалих – жінки, а 69,7% правопорушників під час конфліктів перебували в стані алкогольного сп’яніння.

Постраждалих, та членів їхніх родин було ознайомлено з переліком закладів та установ, якими надається медико-соціальна, психологічна, юридична та інші види допомог.

У департаменті соціального захисту населення зазначають, що насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки.

Потерпілі від домашнього насильства можуть звернутися за допомогою до Сумського відділу Національної поліції (вул. Першотравнева, 21), до дільничних пунктів поліції за місцем проживання, а також до травмпунктів та відділень лікарень, спеціалізованих установ: міська клінічна лікарня № 1 (вул. 20 років Перемоги, 13), Центр первинної медико-санітарної допомоги № 3 (вул. Іллінська, 48/50), міська клінічна лікарня № 4 (вул. Праці, 3), міська клінічна лікарня № 5 (вул. М. Вовчок, 2), міська клінічна поліклініка № 6 (вул. Привокзальна, 3а), міська дитяча клінічна лікарня Святої Зінаїди (вул. Троїцька, 28), обласний центр соціально-психологічної допомоги з можливістю тимчасово проживання (вул. Іллінська, 51 Г), обласний наркологічний диспансер (вул. Куликівська, 43), Центр надання психологічної допомоги на базі міської клінічної лікарні № 5 (вул. М. Вовчок, 2), «Клініка, дружньої до молоді» (вул. Івана Сірка, 3), міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (вул. Харківська, 42), місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Покровська площа, 9).
У разі, коли від домашнього насильства страждають діти, необхідно інформувати Службу у справах дітей (вул. Харківська, 35).

Крім того, постраждалі від насильства в сім’ї можуть звертатися на безкоштовну Національну «гарячу лінію» за номером: 116123, дитячу «гарячу лінію»: 116111 або 0800500225 (з мобільного).