Надрукувати
Перегляди: 1399

Міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді роз’яснює сумчанам деякі питання здійснення наставництва над дитиною.

Відповідна Постанова № 465 була затверджена Кабінетом Міністрів України від 4 липня 2017 року.

У ній йдеться про те, що наставництво це добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині, яка проживає у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, допомоги та індивідуальної підтримки насамперед, підготовці до самостійного життя.

Основною ціллю наставництва є підготовка дитини-сироти до самостійного життя шляхом розвитку її потенціалу, впевненості у власних силах, визначення життєвих цілей, формування людських взаємовідносин, культурних, моральних, духовних цінностей.

Наставник в цих відносинах виступає турботливим дорослим другом, який стає для дитини чи підлітка значущою людиною, яка хоче і може присвячувати їй свій час, знання та сили.

Аби стати наставником, потрібно подати заяву та необхідні документи в центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у своєму місті. Наступний крок – навчання на тренінгу для наставників (на який вас відправлять), де професійно готують до взаємодії з дитиною з інтернату.

Наставником може бути повнолітня особа, яка є громадянином України, має досвід у вихованні дітей; пройшов/ла курси професійної підготовки з питань соціальної адаптації дітей та їх підготовки до самостійного життя; отримав/ла висновок про те, що вона може провадити діяльність з організації наставництва та уклав/ла договір про наставництво.

Після цього підписується трьохсторонній договір між директором закладу, наставником і центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Однак, якщо дитину переміщують в інший заклад і наставник планує продовжувати їздити до дитини, договір треба перепідписувати уже з новим директором цього закладу.

Серед основних задач наставника такі: формування емоційно-значних, стабільних та довгострокових відносин в житті дитини-сироти, підтримка і розвиток позитивних цінностей і культурного спадку дитині; допомога дитині у розвитку свого потенціалу і розкриттю сильних сторін; сприяння в визначенні дитиною (підлітком) власних індивідуальних цілей і шляхів їх досягнення; передача знань і досвіду дитині, стимулюючи її правильний життєвий вибір, підтримуючи успіхи в навчанні, підвищуючи самооцінку; сприяння формуванню у дитини (підлітка) навичок самостійного життя.

За формами наставництво може бути індивідуальним, груповим, а також наставництво за допомогою Інтернету.

Ті, хто має намір стати наставниками, зобов’язані подати необхідний пакет документів, а саме: заяву, копію паспорта громадянина України; висновки про стан здоров’я кандидата у наставники; довідки про відсутність чи наявність судимості, видану територіальним центром з надання сервісних послуг МВС.

Додаткову інформацію про послугу наставництва можна дізнатись в міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, який знаходиться по вул. Нижньохолодногірській, 10 або за телефоном: 70-06-09, 70-06-06.