006.jpg

В. о. міського голови Володимир ВОЙТЕНКО взяв участь у Північному водному форумі-2018, що відбувся сьогодні у Конгрес-центрі СумДУ.

Форум ініційований Асоціацією «Укрводоканалекологія» спільно з КП «Міськводоканал» як інформаційний майданчик для роз’яснювання та обговорення законодавчих змін, які сьогодні відбуваються в галузі з метою відпрацювання узгодженого напрямку роботи усіх підприємств водопровідно-каналізаційної галузі.

Серед учасників та запрошених гостей - заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард КРУГЛЯК, народний депутат України, заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона БАБАК, голова Сумської облдержадміністрації Микола КЛОЧКО, керівники та працівники профільних підприємств міста та інших регіонів України.

Законодавче поле, технологічні аспекти проблеми водопідготовки, якість води та стоків стали темами обговорення.

«Міська влада не стоїть осторонь питань покращення системи водопостачання, - зауважив в.о. очільника Сум. – Сьогодні значні кошти спрямовуються в розвиток саме міського водного господарства, в реконструкцію і технічне удосконалення вже діючої водопровідної мережі та санацію колекторних обˈєктів».

Лише минулого року для цих потреб було виділено близько 20 млн. грн.

У Сумах забезпечує підприємства, установи, організації та населення водою, здійснює відведення та очистку стічних вод КП «Міськводоканал». За словами директора підприємства Анатолія САГАЧА, міські очисні споруди потребують негайної модернізації.

Тому, в 2017 році за рахунок міського бюджету ТОВ «Виробниче підприємство «Промислові системи» (м. Київ) розробило проектну документацію «Реконструкція міських очисних споруд КП «Міськводоканал» Сумської міської ради», стадія техніко-економічне обґрунтування – ТЕО, де вказані концептуальні параметри повної реконструкції міських очисних споруд.

Окреслила необхідні кроки, які необхідно здійснити на шляху покращення якості води та гармонізації вітчизняного законодавства з нормами і стандартами ЄС Альона Бабак. Про проблеми та шляхи вирішення водогалузевої системи України говорив і Едуард Кругляк. Професійна спільнота єдина у переконанні, що основною проблемою на сьогодні залишається якість води, каналізаційних та стічних мереж.

Учасники форуму отримали можливість поспілкуватися з колегами, обмінятися досвідом та ознайомитися з сучасними технологіями системи водопостачання.

Спільно було створено інформаційну панель для вирішення найактуальніших проблем водопостачання, водовідведення, контролю якості питної води та підвищення рівня надання житлово-комунальних послуг до кращих світових стандартів.