004.jpg

У сумських вишах чекають на учасників АТО та бойових дій, які можуть здобути тут додаткову вищу освіту та змінити свою кваліфікацію.

На тому, що в цьому є гостра потреба, сьогодні під час брифінгу наголосили заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, директор Центру обслуговування учасників бойових дій, учасників АТО та членів їх сімей Олександр МОРДВАНЮК та представники одного із сумських вишів.

За словами заступника очільника міста, у Сумах учасники АТО та бойових дій охоплені низкою соціальних гарантій. Проте останнім часом все більш актуальним стає питання здобуття ними вищої освіти, яка б допомогла перекваліфікуватись.

«Наразі кожен роботодавець прагне здобути висококваліфікованого фахівця з вищою освітою та відповідними навичками. Учасники АТО та бойових дій також це розуміють і тому звертаються до нас з тим, аби ми допомогли їм змінити здобуту раніше кваліфікацію або ж отримати першу вищу освіту. Адже від цього залежатиме їхній заробіток та добробут родини», – зауважила Альона Дмітрєвская.

Те, що учасники АТО та бойових дій потребують вищої освіти, підтвердив і Олександр Мордванюк.

Він повідомив, що наразі з числа учасників АТО та бойових дій, які перебувають на обліку в Центрі, 103 особи виявили бажання отримати вищу освіту.

«Більшість таку вже має. Проте бажають змінити фах, бо ж життєві ситуації того вимагають. Аби допомогти це зробити, з кожним спілкуємось окремо, обираємо найбільш прийнятні професії», – сказав Олександр Мордванюк.

На сьогодні у кожному вищому навчальному закладі міста навчаються ті, хто пройшов жахіття війни, а зараз хоче повернуться до мирного життя, здобути вищу освіту та хорошу роботу.

На законодавчому рівні визначено, що вступники даної категорії можуть розраховувати на пільги.

Такі надаються особам, визнаним учасниками бойових дій, їхнім дітям, дітям, один з батьків яких загинув (пропав безвісти) в районі проведення АТО, бойових дій або збройних конфліктів чи помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих в районі проведення АТО, бойових дій або збройних конфліктів, а також внаслідок захворювання, отриманого в період участі в АТО, дітям, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час масових акцій громадянського протесту, дітям, зареєстрованим як внутрішньо переміщені особи.

Більш докладніше про те, хто може розраховувати на пільги, можна дізнатись тут.