Надрукувати
Перегляди: 1290

Сьогодні, коли світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми, департамент соціального захисту населення нагадує сумчанам, що кожен постраждалий від торгівлі людьми має право на допомогу.

Всесвітній день протидії торгівлі людьми був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2013 році з метою підвищення рівня поінформованості громадян про глобальну проблему торгівлі людьми та привернення уваги до тяжкого становища осіб, які постраждали від цього злочину.

Більшість українських громадян, які збираються виїхати за кордон у пошуках кращого життя, навіть не здогадуються про своє реальне становище в іншій країні.

Сучасним міжнародно-правовим документом щодо протидії торгівлі людьми є Конвенція ООН проти транснаціональної організованої злочинності та Протокол про попередження і припинення торгівлі людьми, особливо жінками і дітьми, і покарання за неї, що доповнює її. У грудні 2000 року Україна, спільно з іншими 124 країнами світу, підписала ці міжнародні документи і ратифікувала 4 лютого 2004 року на сесії Верховної Ради України.

Згідно зі статтями 14-15 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів Національної поліції щодо захисту прав і свобод.

Законодавством України таким особам гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації, тощо), виходячи з особистих потреб постраждалої особи, в тому числі і одноразова матеріальна виплата.

Виплата матеріальної допомоги здійснюється органами соціального захисту населення одноразово у розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб (діти віком до шести років; діти віком від шести до 18 років; працездатні особи; особи, які втратили працездатність), установлених на момент звернення особи за матеріальною допомогою.

Для отримання матеріальної допомоги особа або законний представник дитини, яка постраждала від торгівлі людьми подає органу соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) наступні документи: заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики; копію довідки про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми; копію документа, що посвідчує особу; копію документа, що підтверджує непрацездатність особи (у разі потреби).

Для забезпечення належного реагування на факти вчинення злочинів у сфері торгівлі людьми з метою захисту прав та інтересів українців департамент соціального захисту населення закликає мешканців, які потрапили особисто або мають інформацію про потрапляння інших громадян України чи іноземних громадян у ситуацію, пов’язану з торгівлею людьми, негайно інформувати компетентні органи та українські дипломатичні установи: