001.jpg

У Сумах у відповідності до рішення міської ради, розпочалось консультативне опитування мешканців 32 багатоповерхівок мікрорайону «Еспланада» щодо подальшої забудови даної території.

Про саму ідею консультативного опитування громадян та процедуру його проведення під час брифінгу розповіли голова комісії з організації консультативного опитування та вивчення й узагальнення його результатів Дмитро ЛАНТУШЕНКО, заступник голови комісії з організації консультативного опитування та вивчення й узагальнення його результатів Роман БАЗІЛЬ та ініціатор проведення консультативних опитувань Володимир ЧЕПІК.

«Питання участі громади у прийнятті тих чи інших рішень у місті завжди є актуальним. Тож депутати міської ради прийняли рішення розробити максимально чіткий, конкретний документ, який би надав право містянам виступати з власними ініціативами, висловлювати власну думку і мав би певний результат – зобов’язував органи місцевого самоврядування обов’язково враховувати ці думки під час прийняття будь-яких рішень», – сказав Дмитро Лантушенко.

Як повідомив голова комісії з організації консультативного опитування та вивчення й узагальнення його результатів, у травні міська рада своїм рішенням затвердила Положення про консультативне опитування громадян. А вже у червні депутати вийшли з пропозицією провести перше вивчення думки містян .

Опитування проводиться з метою забезпечення права членів територіальної громади міста Суми на безпосередню участь у здійсненні місцевого самоврядування. Проходить вивчення думки за поіменними відкритими списками за місцем проживання учасників опитування або у формі відкритого голосування на зборах мешканців.

Під час першого такого опитування збиратимуть думки жителів вул. Івана Сірка, вул. Харківської та пр-ту М. Лушпи відносно необхідності внесення до містобудівної документації змін щодо розміщення дитячого садочка, середньої загальноосвітньої школи та парку відпочинку замість будівництва нових багатоквартирних будинків в мікрорайоні.

Для організації консультативного опитування та вивчення й подальшого узагальнення його результатів було створено спеціальну комісію. До складу комісії ввійшли: Дмитро Лантушенко, Анатолій БУТЕНКО, Олександр ЗИМЕНКО, Лідія ЛУЦЕНКО, Валентина НІКІТЕНКО, Андрій МАКСИМЕНКО, Віталій ІВАНОВ, Віталій ВЛАДИМИРОВ, Яна КАЦЯРА, Наталія ЯНЕНКО, Роман Базіль та Антон ТОМАШЕВСЬКИЙ.

Як розповіли журналістам під час брифінгу спікери, консультативне опитування провидитимуть серед мешканців 32 будинків мікрорайону «Еспланада» протягом двох тижнів – з 1 по 14 серпня.

«Сьогодні практично впроваджуємо механізм консультативного опитування громадян. Сподіваюся, що це буде великим кроком для того, аби сумчани чітко висловили свою позицію і щоб ми, депутати, могли до початку розроблення того чи іншого документа почути громаду, що саме вона хоче, – зазначив Володимир Чепік. – Говорячи про консультативне опитування щодо забудови мікрорайону «Еспланада», ми це робимо, щоб все будівництво відповідало вимогам громади, а не вимогам забудовника».

Якщо говорити про легітимність опитування, то ініціативна група має опитати мінімум 25% мешканців, які проживають на певній території за визначеними критеріями: особа має бути власником і проживати на даній територій, віком від 18 років і старше, має максимально відповідати вимогам виборчого законодавства.

Далі ініціативна група до 20 серпня зобов’язана внести на розгляд сумських обранців проект рішення щодо затвердження результатів цього опитування.

«Ініціативна група буде виходити на сесію із затвердженням результатів цього консультативного опитування. У разі якщо депутати затвердять результати, то, ті проектанти, яким доручено розробити детальний план територій, будуть зобов’язані внести зміни і окремо передбачити дитячий садочок, школу і паркову зону», – додав Дмитро Лантушенко.

За словами Романа Базіля, затвердження міською радою результатів консультативного опитування буде підставою для головного архітектора вимагати від будь-якого проектанта врахування при забудові території тих вимог, інтересів, які будуть визначені у рішенні.

«Якщо під час сесії міської ради проект рішення не набирає голосів протягом 30 днів з моменту проведення консультативних опитування, то відповідно до Положення, це питання буде виноситися на кожну сесію протягом року», – зауважив заступник голови комісії з організації консультативного опитування та вивчення й узагальнення його результатів.