007.jpg

1 березня в обласному центрі підписано Меморандум Національної Мережі Інтеркультурних Міст України.

Своїми підписами документ скріпили міський голова Олександр ЛИСЕНКО та представник Ради Європи (м. Страсбург) менеджер Національної Мережі ICC-UA (Інтеркультурні міста України) Ксенія ХОВАНОВА-РУБІКОНДО.

Цей проект дасть можливість використовувати досвід міжкультурних зв’язків для соціального та економічного розвитку міста та покликаний навчити місто ефективно реалізовувати інтеркультурне різноманіття.

Як зазначила Ксенія Хованова-Рубікондо, проект був створений у 2008 році за сприяння Ради Європи та підтримки Європейського Союзу. Спочатку він був орієнтований лише на міста країн Європейського Союзу, згодом до його реалізації почали долучатися такі міста як Токіо, Монреаль. Було створено Національну Мережу, до якої долучилися і Суми. Нині налічується більше 80 міст-учасників проекту.

«Суми – багатонаціональне місто, тому Проект – вдала нагода використовувати весь потенціал обласного центру на благо його розвитку. Головне – розвитку не тільки культурного, а й в інших сферах суспільного життя – освіті, економіці тощо», – підкреслив Олександр ЛИСЕНКО.

Заступник міського голови, керівник Проекту у місті Суми Степан ПАК зазначив, що у обласному центрі проживають представники більше 50 національностей світу, тому розробка Стратегії розвитку міста через призму багатонаціональності дозволить місту вийти на якісно новий рівень.

На переконання директора Департаменту комунікацій та інформаційної політики, модератора зустрічі Антоніни КОХАН, підписавши Меморандум, Суми піднялися на сходинку вище на шляху до Європейської інтеграції.

Відповідно до Меморандуму, Суми мають проаналізувати роботу Сумської міської ради за методикою ICC індексу протягом 12 місяців після вступу до Мережі Інтеркультурних міст, а також прийняти План дій Мережі на наступні два роки, який включатиме в себе стратегію Мережі, план комунікації, зустрічей, навчальних візитів, розвитку спільних проектів, обміну досвідом.

В рамках свого візиту Ксенія Хованова-Рубікондо та доцент кафедри соціології, завідувач лабораторії соціологічних досліджень університету (лабораторія є структурним підрозділом Всеукраїнської соціологічної служби), директор Центру трансферу технологій університету, член робочої групи «Створення комфортних умов для життя» в розробці «Стратегії розвитку міста Мелітополя до 2020 року», активний учасник проекту «Мелітополь – інтеркультурне європейське місто» Людмила АФАНАСЬЄВА провели презентації програми «Інтеркультурні міста Ради Європи» та Національної Мережі Інтеркультурних Міст України, зустріч з керівництвом міста, представниками структурних підрозділів виконавчого комітету, громадськими організаціями, культурними та політичними діячами міста, представниками етноспільнот та релігійних конфесій.