007.jpg

Як повідомляють у відділі охорони здоров’я, за минулий тиждень зареєстровано вісім випадків захворювання на кір, з них сім дорослих та одна дитина.

Дорослі перебувають на стаціонарному лікуванні у міській клінічній лікарні № 4, дитина – у міській дитячій клінічній лікарні Святої Зінаїди.

Випадки захворювання на кір у місті почали реєструватися з 3 квітня поточного року. Всього зареєстровано 39 випадків (31 дорослий та вісім дітей). У 27 осіб кір уже підтверджено лабораторно, інші дообстежуються.

Із 31 дорослого, що захворів на кір, не було щеплено або відсутні дані про щеплення у 17 осіб, одна особа мала одне щеплення, 13 осіб – дві щеплення. Із восьми дітей не щепленими виявилися п’ять осіб, три особи мали два щеплення. Таким чином, хворіють на кір переважно нещеплені особи. Щеплені переносять хворобу у більш легкій формі.

В Україні з початку року на кір захворіли 28 185 людини – 11 437 дорослих і 16 748 дітей. Всього з початку року від ускладнень кору померло тринадцять людей: дев’ятеро дітей і четверо дорослих.

Кір – небезпечне і дуже заразне вірусне захворювання, ліків від якого не існує, а ускладнення цієї хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. Діти і дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, знаходяться у зоні ризику. Захистися від хвороби можна тільки вакцинацією.

Відділ охорони здоров’я звертає увагу батьків: якщо дитині скоро виповниться 1 рік або 6 років, їй необхідно зробити щеплення відповідно до календаря. Якщо ж дитина пропустила першу чи другу дози вакцини КПК за графіком, або не пам’ятаєте, коли і які щеплення робили дитині, необхідно звернутися до медичного закладу, щоб якнайшвидше отримати безоплатне щеплення. Тепер зробити безоплатне щеплення КПК та надолужити пропущені дози вакцини можна усім дітям до 18 років.

Крім того, лікарі звертаються з прохання до осіб, які контактували з хворими на кір і відчули нездужання, обмежити контакти з іншими людьми, викликати лікаря додому, не виходити на роботу та у навчальні заклади, адже кір розповсюджується повітряно-крапельним шляхом, коли хвора людина кашляє або чхає.

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров’я України затвердили Наказ про проведення безоплатної імунізації дорослих, які належать до груп ризику. Таке рішення прийнято у зв’язку зі зростанням захворюваності на кір серед дорослих. Відповідно до зазначеного Наказу, впродовж 2018 року забезпечується проведення обов’язкових профілактичних щеплень проти кору за епідемічними показаннями:

  • серед груп професійного ризику: медичних працівників, працівників освітніх закладів та немедичних працівників закладів охорони здоров'я, представників силових структур (МВС, Міноборони, СБУ, Національної поліція України, Національної гвардії України, Прикордонної служби України, Державної служби охорони);
  • студентів навчальних закладів без обмеження віку.

Відповідно до чинного законодавства, вакцини закуповуються лише для імунізації дітей. Рішення про імунізацію дорослих у групі ризику приймається як реагування на спалах кору. Для щеплень КПК в Україну наразі постачається вакцина «Пріорикс», вона якісна, ефективна і безпечна, надається державою безоплатно. Для імунізації дорослих будуть використовуватися залишки вакцин, закуплених за бюджетні кошти у попередні роки.

Як інформує МОЗ України, наприкінці липня Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну нову партію вакцини проти кору, паротиту та краснухи КПК («Пріорикс») – 77,6 тисяч доз.