003.jpg

Вже восени 60 учасників АТО зможуть отримати виділені міською радою кошти на придбання житла.

Про це зранку під час брифінгу розповіли міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його заступник Альона ДМІТРЄВСКАЯ, директор департаменту соціального захисту населення Тетяна МАСІК, в. о. начальника правового управління Ігор КАЛЬЧЕНКО та член Ради учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників АТО при міському голові Максим КОЛЕСНИК.

Олександр Лисенко наголосив, що учасники АТО в Сумах охоплені низкою соціальних гарантій, які передбачені міською програмою «Соціальна підтримка учасників антитерористичної операції та членів їх сімей» на 2017-2019 роки».

«Та ми розуміємо, що більшість учасників АТО потребують покращення житлових умов. Дехто з них взагалі не має власного помешкання. Тому рішення про надання матеріальної допомоги на придбання житла, яке депутатський корпус ухвалив під час останньої сесії міської ради, є на часі. І вже цьогоріч 60 учасників АТО в Сумах отримають по 350 тис. грн. на придбання житла. Хочу підкреслити, що Суми – наразі єдине місто України, де міська рада пішла на такий крок», – зазначив міський голова.

Потому заступник міського голови Альона Дмітрєвская розповіла, що минулої п’ятниці відбулась зустріч із учасниками АТО, під час якої їм розповіли про процедуру та терміни отримання коштів.

«Матеріальна допомога перераховуватиметься протягом трьох місяців – жовтня, листопада, грудня. На кожний місяць передбачена певна кількість учасників АТО, які зможуть отримати ці кошти. Так у жовтні це 14 сумчан, у листопаді – 20 та грудні – 26», – повідомила посадовиця.

Директор департаменту соціального захисту населення Тетяна Масік додала, що з кожним із 60 учасників АТО, які отримали матеріальну допомогу на придбання житла, у структурному підрозділі працюватимуть окремо.

Та перш ніж прийти до департаменту соціального захисту учасник АТО має відкрити спеціальний рахунок у відділенні АТ «Ощадбанк», на який перераховуватимуть кошти. Потому з довідкою банку слід звернутись до департаменту. До неї учасник АТО має додати заяву, копію паспорта та ідентифікаційного номера.

Після того, як кошти будуть перераховані на рахунок учасника АТО, він матиме рівно рік, щоб придбати житло. Якщо ж за цей час житло не буде придбано, то у триденний термін кошти повернуться на рахунок департаменту соціального захисту населення, а звідти до міського бюджету.

Якщо ж учасник АТО придбає помешкання, яке менше за виділену матеріальну допомогу, то решту також необхідно буде повернути до департаменту. Якщо ж навпаки вартість житла більша розміру матеріальної допомоги, то учасник може додати власні заощадження, аби його придбати.

Такий механізм виділення матеріальної допомоги, повідомив в. о. начальника правового управління Ігор Кальченко, передбачений відповідним Порядком.

«Порядок забезпечення житлом учасників АТО міська рада затвердила ще в липні 2016 року. Проте тоді не було визначено сам механізм цієї процедури, який напрацювали наприкінці минулого року. Тому було підготовлено зміни до Порядку, результатом чого стало виділення міською радою коштів 60 учасникам АТО на придбання житла», – зауважив Ігор Кальченко.

Принагідно він наголосив на тому, що учасник АТО, який отримав у власність земельну ділянку, не може претендувати на матеріальну допомогу для придбання житла.

Якщо ж учасник АТО отримав даний вид матеріальної допомоги, то він може претендувати на земельну ділянку. Проте вже тоді слово буде за Радою учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників АТО при міському голові.

Ті учасники АТО, які перебуваючи в черзі на покращення житлових умов, після отримання цієї матеріальної допомоги та придбання житла, яке з розрахунку на кожного його мешканця буде менше 6 м2, зможуть там залишитись.

Проте ж як формували список претендентів на отримання матеріальної допомоги на придбання житла, розповів член Ради учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників АТО при міському голові Максим Колесник.

За словами Максима Колесника, ця процедура проходила у декілька етапів, під час першого з них всі без винятку учасники АТО мали можливість подати заяви на отримання даного виду матеріальної допомоги. Зробити це потрібно було з січня по березень. Потому робоча група, до складу якої увійшли члени Ради учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників АТО при міському голові, займалась розглядом та аналізом поданих заяв. Згідно з передбаченими Порядком критеріями претендентам на матеріальну допомогу нараховувались бали. Для того, аби ж потрапити до списку на отримання матеріальної допомоги на придбання житла, їх кількість мала складати не менше 3,5.

«При нарахуванні балів члени робочої групи зважали на наявність інвалідності у самого учасника АТО, а також наявність такої у членів його родини. До уваги брались кількість дітей в учасника АТО, перебування на пільговій черзі на покращення житлових умов, кількість осіб, які мешкають у квартирі, де проживає учасник АТО. Члени ж родин загиблих учасників АТО та інваліди I–II груп ввійшли до списку першочергово», – повідомив Максим Колесник.