005.jpg

Заступник Сумського міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ і голова правління обласного благодійного фонду «Милосердя» Раїса ВОРОНЕНКО в рамках безстрокової акції «Зігрій нужденну душу» відвідали і привітали зі святами людей, яким виповнилося 100 і більше років.

У Сумах нині мешкає шість жінок-довгожительок.

Найстаршій із них, Ніні ГОРБАЧ, пішов 105-й рік. Вона дуже добре пам’ятає як важко жилося в роки колективізації, голодомору, Другої світової війни таким простим селянкам-колгоспницям та їх родинам. Але жінка – оптимістка. Їй досі не сидиться на місці. І хоч болить нога після перелому в тазобедренному суставі, вона не сидить на місці, не користується інвалідною коляскою, а з ходунками крокує по квартирі. Опікується матір’ю-довгожителькою її 79-річна донька Лідія зі своєю великою родиною.

Марині ПАВЛОВСЬКІЙ 22 лютого 2016 року буде 103 роки. Це жінка-сонечко. В її очах світиться доброзичливість та вдячність долі й батькам – за такий солідний вік, а доньці Марії і її родині – за чуйний догляд.

Олександра МУШТАЙ відзначить свій 103-літній день народження 11 квітня цього року. Жінка-селянка привчила до праці всю свою родину. У господі її доньки Алли є поросятко, птиця, город. Доглядають за ними всією родиною – діти, внуки, правнуки й праправнуки, бо живуть однією великою сім’єю.

Марії ПОНОМАРЕНКО невдовзі буде 102 роки. Вона прикута до ліжка вже 16 років. Живе з донькою Лідією. Чоловік Лідії помер 18 років тому, а їй самій вже 74 роки. Її донька Зоя дуже хвора – видалили нирку. А внук Андрій за призовом військкомату вже майже півроку знаходиться в зоні АТО. Цій родині вкрай потрібна допомога у ремонті й утепленні хати.

12 жовтня минулого року свій столітній ювілей відзначила Зінаїда ПРОНІНА. Вона вже дуже давно приїхала до Сум з далекої Фергани. Живуть удвох із донькою Лідією. Активна, енергійна, добре пам’ятає весь свій життєвий шлях. Одна біда – дуже болять ноги. Але жінка робить різні фізичні вправи, щоб не завдавати зайвого клопоту дочці.

Наймолодша з довгожительок – Ольга ЮША. Їй першого грудня 2015 року виповнилося сто років. Вона добре пам’ятає як виросла і працювала в колгоспі. Навіть злічити тяжко, скільки років трудового стажу у цієї жінки. Але ще важче згадувати їй про роки голодомору, війни, повоєнне лихоліття. Живе столітня бабуся зі своїм сином Володимиром невісткою Раїсою в однокімнатній квартирі для малосімейних.

Альона Дмітрєвская передала вітання і найщиріші побажання довгожителям від міського голови Олександра ЛИСЕНКА, депутатського корпусу Сумської міської ради та виконавчого комітету і вручила продуктові подарунки, які люб’язно представили підприємці міста та області

Раїса Вороненко подякувала засновників і колектив благодійного фонду «Милосердя» та всіх меценатів, які взяли участь у акції «Зігрій нужденну душу».

Щиро дякували довгожительки за відвідини й подарунки. Вони бажали сумчанам щастя і добра, міцного здоров’я й довголіття.

Нагадаємо, благодійний фонд «Милосердя» діє в Сумах майже десять років. Він тісно співпрацює з меценатами міста й області та органами влади. Спільними зусиллями опікуються інвалідами, хворими, нужденними, багатодітними родинами, довгожителями. «Зігрій нужденну душу» – одна із постійнодіючих акцій фонду.