0010.jpg

Міська рада передбачила кошти на здійснення поділу класів на групи у початковій ланці з предметів «Інформатика» та «Іноземна мова».

В управлінні освіти і науки повідомляють, що школи міста фінансуються з державного бюджету шляхом надання субвенції та з міського бюджету.

На 2018 рік освітньої субвенції було отримано 259 млн грн. на заробітну плату педагогічним працівникам, при цьому на початок 2018 року Урядом було прийнято рішення про підвищення посадового окладу педагогу на 10%. Це не було передбачено субвенцією.

Розрахунок субвенції на фінансування шкільної освіти проводився за формулою, яка не враховує поділ класів на групи при вивченні окремих предметів, функціонування ГПД, індивідуальне навчання учнів.

З метою врегулювання даного питання управлінням освіти і науки проаналізувало незабезпечення шкіл фінансовими ресурсами та надано пропозиції до департаменту фінансів, економіки та інвестицій, депутатських комісій щодо виділення додаткових коштів. Незабезпеченість складала понад 30 млн гривень.

Міською радою було додатково виділено у І півріччі 7 млн грн. для підвищення посадового окладу педагогічним працівникам.

На 2018-2019 навчальний рік на виконання Державного стандарту були видані накази Міністерства освіти і науки України від 20 квітня 2018 року № 405 «Про затвердження типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІ ступеня» (для 5-9 класів), від 20 квітня 2018 року № 407 «Про затвердження типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти І ступеня» (для 2-4 класів), від 20 квітня 2018 року № 408 «Про затвердження типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти ІІІ ступеня» (для 10-11 класів).

Відповідно до наказу МОН України від 20 квітня 2018 року № 407 для 2-4-х класів визначено, що у початковій школі може здійснюватися поділ класів на групи при вивченні окремих предметів.

При цьому міською радою передбачено кошти на здійснення поділу класів на групи у початковій ланці («Інформатика» та «Іноземна мова»). Отже таку можливість має кожна школа міста.

На серпневій сесії міської ради прийнято рішення про виділення 3 млн гривень на заробітну плату педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти.

Пункт 1 ст. 23 Закону України «Про освіту» регламентує закладу освіти академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію.

У відповідності до п. 1 ст. 26 Закону України «Про освіту» керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти.

Пункт 3 ст. 26 Закону України «Про освіту» дає можливість керівнику вирішувати всі аспекти діяльності закладу освіти.

Керівник закладу має право вибирати першочерговий пріоритет функціонування закладу, при цьому дотримуючись ст. 51 Бюджетного Кодексу України.