Надрукувати
Перегляди: 2148

У Сумах підбили підсумки першої публічної електронної консультації з громадськістю з використанням веб-ресурсу «Ваша Думка».

Про деталі проведеної роботи йшлось під час брифінгу 7 вересня. Директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН, нагадала, що у липні міська рада в особі міського голови Олександра ЛИСЕНКА підписала Меморандум із ГО «Всеукраїнське громадське об’єднання «Інститут Республіка» в особі Михайла ГОРКУШІ про взаємодію з метою залучення містян до прийняття рішень, які визначають розвиток міста.

Стартував проект 26 липня, далі було опубліковано пілотне опитування на веб-ресурсі «Ваша думка» щодо визначення місця облаштування чергової точки безкоштовного доступу до мережі Wi-Fi у Сумах.

Містянам запропонували кілька варіантів, а саме: сквер біля обласної універсальної наукової бібліотеки; відпочинкова зона біля р. Псел, на вул. Харківська біля мосту; набережна у міському парку ім. Кожедуба; міський парк ім. Кожедуба та Алея Слави.

В опитуванні, що тривало місяць, взяли участь 288 осіб. Найпріоритетнійшою зоною для розташування точки Wi-Fi сумчани визначили міський парк ім. Кожедуба. Тож саме там у першу чергу з’явиться нова точка. Попередньо її планують облаштувати вже у листопаді.

«Цей електронний сервіс запроваджували, аби ті рішення, які приймає міська влада, мали підтримку громади, тоді ми будемо впевнені, що саме такий об’єкт є на часі, саме туди треба спрямовувати бюджетні кошти, – зазначила Антоніна Кохан. – Громадяни цікавляться інструментами участі, які дозволяють впливати на владу при прийнятті рішень, що стосуються великої кількості сумчан. Тому ми, як міська влада, популяризуємо такі заходи, завдяки яким отримаємо чітку думку громади до якої дослухаємося».

Принагідно Антоніна Кохан повідомила, що наступне опитування стосуватиметься впровадження у місті Програми сприяння розвитку громадянського суспільства.

За словами начальника відділу інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення Віктора БЄЛОМАРА, у Сумах мережа зон вільного доступу до Інтернету за допомогою Wi-Fi налічує 24 зони, в основному це центральна частина та найпопулярніші міста відпочинку сумчан у мікрорайонах. «У цьому році ми ставимо перед собою завдання модернізувати наявні точки, які є в центральній частині міста, адже саме на них йде велике навантаження. А також врахуємо результати першої публічної електронної консультації та встановимо і її», – сказав він.

Говорячи про сам інструмент «Ваша думка», координатор Всеукраїнської ініціативи «Активна Громада» ГО ВГО «Інститут Республіка» Михайло Горкуша зазначив, що користуючись цим веб-ресурсом, містяни можуть обрати один із варіантів відповіді та можуть визначити пріоритетність тих чи інших варіантів.

Аби висловити свою думку, необхідно зайти через банер на Інформаційному порталі Сумської міської ради, або напряму на веб-ресурс «Ваша думка». Разом з тим, містяни мають можливість визначитися і надіславши СМС-повідомлення з текстом «4106 номер відповіді» на номер (093)1770035.

Також під час спілкування із журналістами директор департаменту комунікацій та інформаційної політики підкреслила, що окрім веб-ресурсу «Ваша думка», у міській раді наразі працює ряд електронних сервісів, які із задоволенням послуговуються сумчанами, аби впливати на прийняття тих чи інших рішень органів місцевого самоврядування, зокрема: Єдина система місцевих петицій – ресурс за яким за кількістю поданих заявок серед міст України, Суми посідають трете місце.

«Ми ставимо собі за мету включати всі можливі ресурси залучення містян до прийняття рішень, які необхідні, аби був встановлений діалог влади і громади ще на етапі напрацювання рішень», – наголосила посадовиця.