002.jpg

Сьогодні в приміщенні Агенції промоції «Суми» відбулася публічна консультація, під час якої обговорили вдосконалення співпраці між міською радою і громадянським суспільством у Сумах, а саме – проект програми сприяння розвитку громадянського суспільства.

До участі в обговоренні запрошували представників влади, депутатського корпусу міської ради, громадських організацій та ЗМІ.

Під час публічної консультації було розглянуто два актуальні на сьогодні питання: якою повинна бути програма сприяння розвитку громадянського суспільства у Сумах та як запровадити практику публічних консультацій з групами інтересів на постійній основі.

«Громада хоче брати участь в управлінських процесах. І для того, щоб запровадити партнерські відносини в цьому питанні між органами влади та громадянським суспільством, потрібна така програма, яка б визначала пріоритети та напрямки співпраці, – зазначила директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН. – Отже сьогодні представники влади спільно з ГО «Центр UA», активістами та журналістами зібралися, аби обговорити, як саме налагодити співпрацю інститутів громадянського суспільства з органами місцевого самоврядування на засадах партнерства та визначити, який ресурс для цього потрібен».

Під час свого виступу посадовиця заначила, що дана програма має на меті створення сприятливих умов для розвитку громадянського суспільства у Сумах, налагодження ефективної взаємодії влади та громади. Антоніна Кохан підкреслила, що програма – це цілий комплекс заходів щодо сприяння розвитку громадянського суспільства та всебічного вирішення проблемних питань його формування у місті. Відтак передбачається проведення тренінгів, семінарів, воркшопів, конкурсів кращих практик громадських ініціатив, конкурс проектів, на які виділяється фінансова допомога з бюджету, тощо.

Окремо директор департаменту комунікацій та інформаційної політики зупинилася на проблемних чинниках – тому, що спонукає містян брати участь в управлінських процесах, на основних завданнях програми, запланованих заходах у рамках реалізації на 2019 рік.

Звісно, що поза увагою присутніх не залишилося питання обсягів фінансування з міського бюджету, передбачених на реалізацію програми сприяння розвитку громадянського суспільства.

Також учасники дискутували щодо того, які саме громадські організації мають долучитися до розробки проекту програми, яким має бути фінансування на реалізацію тих чи інших громадських ініціатив та програми вцілому, якою має бути практика залучення громадськості до формування та реалізації державної політики, звертали увагу, що передбачені заходи, зокрема тренінги та навчання потрібно спрямовувати більше на молоде покоління тощо.

Консультацію було вирішено продовжити і зібратися ще раз, аби обговорити проект програми сприяння розвитку громадянського суспільства із широким колом представників громадських організацій.