003.jpg

Заступник міського голови Альона ДМІТРЄВСКАЯ, президент об’єднання «Help-Point Sumy» Маріанне ПІФФАРЕТТІ та директор Сумського обласного благодійного фонду «Хельвеція» Микола РЕЗНІК побували в обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення.

Візит був присвячений знайомству з лікувальним закладом та вивченню його потреб із метою надання гуманітарної допомоги від об’єднання «Help-Point Sumy», адже саме з таким проханням звернулися громадські організацій чорнобильців.

Відвідуючи диспансер, гості побачили неврологічне, терапевтичне та кардіологічне відділення, а також оглянули палату для «хоспісних» хворих, обладнаний кабінет із рентген-апаратом і буфет.

«Відвідавши наше стаціонарне відділення ви побачили, що ми маємо потребу в ліжках, тумбочках, кушетках, медичних каталках, які допомогли б транспортувати лежачих хворих. Тож були б вдячні за допомогу», – сказала головний лікар обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення Тетяна ВІТЮК.

Президент об’єднання «Help-Point Sumy» Маріанне Піффаретті звертаючись до представників лікувального закладу, зазначила: «Хотілось би подякувати, за нагоду відвідати ваш заклад. Я бачила багато лікарень і можу з впевненістю сказати, що тут дбають про пацієнтів, а це найголовніше. Я також побачила у чому існує проблема і спробую в Швейцарії відшукати те, що вам потрібно, і допомогти так само, як іншим лікарням. А вам бажаю і надалі працювати так само віддано, як і зараз».

Як повідомила керівник закладу, на даний час заклад обслуговує до 12 тис. ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС із Сумської області, з них до 3 тис. осіб – сумчани. Серед пацієнтів закладу, які отримують стаціонарну допомогу, – 50% сумчани-чорнобильці.

У середньому щорічно лікують 3 тис. пацієнтів. З огляду на те, що аварія сталася у 1986 році, основним завдання Тетяна Вітюк називає – підтримання стану здоров’я пацієнтів та здійснення реабілітаційних заходів.

У закладі налічується чотири відділення – хірургічне, неврологічне, терапевтичне та кардіологічне.

Крім того, у структурі є зала з лікувальним обладнанням, фізіотерапевтичні кабінети, зокрема для водо та електролікування. Також головна лікар розповіла про парк ім. Асмолова, що розташований на території закладу та займає особливе місце у реабілітаційних заходах та відновлені здоров’я.

Територія дендропарку і лікарні загалом складає 5,5 га. У диспансері працюють 300 співробітників.