002.jpg

У Сумах зранку біля Монументу «Героям Сумщини» відбувся мітинг з нагоди відзначення Дня партизанської слави.

Віддати шану полеглим борцям-партизанам та подякувати ветеранам за ратний подвиг у боротьбі з нацизмом прийшли ветерани, молодь та представники влади, серед яких і заступник міського голови Ольга ВОЛОШИНА.

День партизанської слави відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з нацистами в глибокому тилу ворога, не шкодуючи крові і самого життя.

Розпочались урочистості виступом хору ветеранів війни та праці міської організації ветеранів України.

Далі до присутніх звернулась Ольга Волошина, яка зауважила, що Сумщина є «колискою» партизанського руху. Тут в буремні роки Другої світової війни сформувались перші партизанські загони, саме звідси пішов рух, так званих, народних месників.

«Нині, відзначаючи День партизанської слави, ми віддаємо шану ветеранам-патріотам: і тим, хто не дожив до наших днів, і тим, хто через усе життя проніс біль від ран, від втрати бойових побратимів, гіркі спогади про труднощі партизанських стежок», - зазначила посадовець.

Вона звернулась до присутніх сивочолих ветеранів зі словами подяки, за те, що саме вони своєю мужністю, стійкістю, витривалістю вписали в історію України одну з найважливіших сторінок – Перемогу.

Привітав мешканців обласного центру з всенародним святом – Днем партизанської слави й голова Сумської міської організації ветеранів Микола БОНДАРЄВ. Він наголосив, що нині у Сумах проживає сім партизанів-підпільників, двоє із них приєдналися до учасників урочистого мітингу.

Спогадами про війну в тилу нацистських військ та зародження партизанського руху поділився з громадою міста ветеран Михайло ПОДЯК.

«Наш обов’язок – берегти пам’ять, разом із ветеранами розказувати молодому поколінню, якою ціною давався омріяний мир», – зауважив він.

Своїми патріотичними виступами із Днем партизанської слави присутніх також привітали дитяча козацька чота школи № 25.

Наприкінці урочистого зібрання сумчани поклали квіти до підніжжя пам’ятника, а на честь Героїв-земляків пролунали залпи салюту.