003.jpg

Зранку під головуванням заступника міського голови Альони ДМІТРЄВСКОЙ відбулося планове засідання міської комісії з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

У ході засідання комісія розглянула питання погашення суб’єктами господарювання міста заборгованості із виплати заробітної плати, дотримання роботодавцями міста законодавства про працю, зокрема в частині оформлення трудових відносин.

Як поінформував під час засідання начальник управління з питань праці Анатолій ЗАНЧЕНКО, станом на 1 вересня прострочену заборгованість із заробітної плати на загальну суму 212 млн грн. мали 19 суб’єктів господарювання міста. При цьому було відмічено, що 181,9 млн грн. або 85,8% заборгованості належало семи економічно активним підприємствам (з них 177,3 млн грн. або 83,6% загальної суми по місту завинило своїм працівникам ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання»); 30 млн грн. або 14,1% – восьми підприємствам-банкрутам, найбільшу питому вагу серед яких (26,4 млн грн. або 12,5%) мало ВАТ «Selmi»; 110,5 тис. грн. або 0,1% – чотирьом підприємствам, які фактично не ведуть діяльність і є економічно неактивними. При цьому Анатолій Занченко зазначив, що у порівнянні з 1 серпня цього року сума заборгованості із заробітної плати по місту збільшилася на 18,4 млн грн. або на 9,5%, а кількість підприємств-боржників не змінилася.

Також він поінформував, що протягом серпня 2018 року повністю виплатило заборговану заробітну плату на загальну суму 197,3 тис. грн. ТОВ «Професійний футбольний клуб «Суми», частково (на суму 7,5 тис. грн.) зменшило заборгованість із заробітної плати ДП «Сумський державний науково-дослідний інститут мінеральних добрив і пігментів». На десяти підприємствах міста сума заборгованості із заробітної плати з початку року залишається незмінною і становить 3,5 млн. грн. або 1,7% загальної суми заборгованості, яка склалася на 1 вересня. При цьому Анатолій Занченко наголосив, що протягом січня-серпня цього року підприємствами-боржниками усього було виплачено 95,6 млн грн. заборгованої заробітної плати. Також він повідомив, що з початку вересня 2018 року повністю погасили заборгованість із заробітної плати, яка склалася станом на початок місяця у сумі майже 1,5 млн грн.
ПАТ «Укрхімпроект», ПАТ «Виробничо-енергетична компанія «Сумигазмаш» та ПрАТ «Інститут «Сумипроект».

Одночасно комісія заслухала звіти керівників окремих підприємств-боржників про стан і перспективи погашення заборгованості  із заробітної плати.DSC00843

Крім того, з метою забезпечення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання міста вимог законодавства про працю, зокрема в частині оформлення трудових відносин для участі у засіданні комісії були запрошені 25 роботодавців міста, звітні дані яких, згідно з інформацією, наданою Сумським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Сумської області, свідчать про можливі порушення законодавства про працю, з них: п’ятьох – про виконання робіт (надання послуг) за договорами цивільно-правового характеру одними і тими ж особами більше року, 20 – про використання 30 і більше відсотків найманої праці на умовах цивільно-правових договорів. На засіданні комісія заслухала та проаналізувала пояснення посадових осіб 13 підприємств, установ та організацій міста, а також фізичних осіб-підприємців.
 За результатами заслуховувань заступник міського голови Альона Дмітрєвская звертала увагу кожного роботодавця на неприпустимість підміни трудових відносин цивільно-правовими, а також на необхідність забезпечення законності і обґрунтованості підстав для укладання з працівниками договорів цивільно-правового характеру.

Під час заслуховування комісією акцентувалася увага роботодавців на критеріях, згідно з якими визначаються трудові відносини, зокрема: виконання функціональних обов’язків на робочих місцях; робота за графіками змінності, затвердженими керівником; дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, встановлених роботодавцем; відсутність у працівника можливості самостійно визначати режим роботи і відпочинку; відсутність права самовільно покидати робоче місце; проведення виплати заробітної плати у строки, передбачені трудовим законодавством, а не за фактично виконаний обсяг робіт чи надання послуг; виконання вказівок керівництва щодо послідовності виконання робіт тощо. При цьому усім присутнім на засіданні комісії було роз’яснено, що статтею 265 Кодексу законів про працю України передбачено відповідальність роботодавця за фактичний допуск працівника
до роботи без оформлення трудового договору (контракту) у вигляді штрафу у сумі 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, що у 2018 році складає 111690 гривень.

Працівники управління з питань праці нагадують, що про наявні факти порушення законодавства про працю, зокрема в частині оформлення трудових відносин, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, своєчасної і у повному обсязі виплати заробітної плати можна інформувати як міську комісію з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, реалізації державної політики щодо легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, так і управління з питань праці
(площа Покровська, 2; (вхід із двору), 5-й поверх, каб. 502, 504; тел.: 70-15-77, 70-15-79).