003.jpg

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення просить сумчан бути особливо уважними при збиранні грибів.

Щороку під час грибного сезону часто трапляються випадки отруєння грибами.

Серед основних причин отруєння: вживання отруйних видів грибів; неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Працівники відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення застерігають містян, що для того, аби уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил:

купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникати стихійних ринків; збирати і купувати тільки гриби, про які відомо, що вони їстівні;

не збирати гриби щодо яких невпевнені, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих; ніколи не збирати пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;

не вживати сирих грибів;

не давати грибів малолітнім дітям;

гриби повинні підлягати кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

суворо дотримуватися правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково необхідно прокип’ятити 10-15 хвилин;

Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Якщо отруєння все ж таки виникло, або є його симптоми, треба промити шлунок слабким соляним розчином і негайно звернутися до лікувальної установи.

Додамо, що у цьому році зареєстровано три випадки звернення сумчан за медичною допомогою до лікарів після вживання грибів.