007.jpg

Юні сумчани, котрі захворіли на менінгіти, поступово одужують.

Загалом по місту протягом вересня занедужали 13 дітей. Усім їм надали необхідну медичну допомогу міській дитячій клінічній лікарні Святої Зінаїди. П’ятьох хворих лікарі вже виписали додому, восьмеро ще залишається у стаціонарі, із них двоє у реанімації. Перебіг захворювання – легкий і середньої тяжкості.

Сезонний підйом захворювання спостерігається щорічно, а значний – раз на чотири роки (коли діагностувалось понад 70 випадків хвороби). Пов’язаний він з епідемічним поширенням ентеровірусної інфекції.

Наразі проведено одне серологічне дослідження, але вірусу не виявлено. У інших дітей відібрано матеріал для культурального дослідження.

Згідно з даними літератури, серед серйозних менінгітів 85% складають ентеровірусні, які при лабораторному дослідженні підтверджуються тільки у 10% хворих.

Ентеровірусна інфекція – одне з найпоширеніших заразних захворювань у дітей. Найбільш сприйнятливими до неї є діти у віці від трьох до шести років. Ентеровірусна інфекція викликається безліччю серотипів ентеровірусів Коксакі, ЕСНО (ЕХО) і деяких інших. Тому її клінічні прояви дуже різноманітні. Джерелом інфекції є хворий або носій вірусу, у якого симптоми захворювання не проявлені. Вірус виділяється з носоглотки і кишкового тракту. Механізм передачі – фекально-оральний, аспіраційний (аерозольний). Шляхи передачі – водний, контактно-побутовий, харчовий, повітряно-краплинний. Протікає у вигляді різних клінічних форм. Найчастіше у дітей захворювання проявляється у вигляді ГРВІ, кишкової інфекції, герпетичної ангіни і серозного менінгіту. Зустрічається також енцефаломіокардіт новонароджених.

Серозний менінгіт – це найважча форма хвороби. Захворювання починається гостро – з підвищення температури до 39 Сº, головного болю, блювоти, болю в животі, попереку, катаральні прояви (нежить, біль в горлі) іноді, в тяжких випадках виникає судомний синдром.

Ентеровірусна інфекція у дітей повинна лікуватись під контролем лікаря (важкі форми – в стаціонарі). Ще однією особливістю ентеровірусної інфекції є тривале вірусоносійство після перенесеного захворювання. А відтак, після того, як у дитячому колективі перехворіє одна дитина, хворіють і всі інші.

Основне правило профілактики цієї недуги – ізоляція дитини від хворих людей. Якщо спостерігається спалах епідемії, варто уникати відвідування людних місць, користування громадським транспортом.

При вологому прибиранні помешкання використовувати дезінфікуючі засоби, частіше провітрювати приміщення.

У будь-якому випадку потрібно стежити за тим, щоб дитина дотримувався правил гігієни, харчувалася тільки свіжоприготованою їжею, не пила воду з неперевірених джерел, які можуть бути заражені вірусом. Також потрібно потрібно завжди сприяти розвитку захисних механізмів у дитини, загартовувати її, прищеплювати любов до спорту і прагнення до здорового способу життя, адже чим сильніше імунна система, тим менше ймовірність, що вірус спровокує розвиток небезпечних симптомів.