Надрукувати
Перегляди: 2385

Про особливості нового Положення про органи самоорганізації населення, яке визначає загальні принципи самоорганізації населення у місті Суми, під час брифінгу 15 січня розповів начальник правового управління Сумської міської ради Олег ЧАЙЧЕНКО.

З текстом Положення можна ознайомитись на Муніципальному інформаційному порталі в розділі «Документи» – «Проекти рішень Сумської міської ради». Оприлюднено його 4 січня.

Олег Чайченко зазначив, що на сьогоднішній день на території міста діє майже аналогічне Положення, яке Сумська міська рада ухвалила наприкінці квітня 2007 року. Між двома документами є суттєва різниця.

У новоствореному вказано, що орган самоорганізації населення створюється на необмежений строк. Закінчення повноважень Сумської міської ради, яка надала дозвіл на його створення, не є підставою для припинення діяльності ОСН. Це ж саме стосується повноважень осіб, що були обрані до даного органу.

Розроблено і спрощений порядок реєстрації органів самоорганізації населення, який передбачає легалізацію через реєстрацію або повідомлення. Проте, зауважив начальник правого управління, саме реєстрація є найбільш прийнятним варіантом, адже з нею автоматично присвоюється статус юридичної особи.

Олег Чайченко наголосив, що органи самоорганізації населення (будинкові, квартальні комітети, чи комітети мікрорайону) не лише контролюють якість надання житлово-комунальних послуг.

Закон України передбачає досить широке коло повноважень: представлення інтересів мешканців у Сумській міській раді, внесення пропозицій до місцевих програм, допомога навчальним закладам, громадянам похилого віку, сприяння правоохоронним органам, розгляд та облік звернень громадян тощо.

Аби створити ОСН, необхідно провести збори жителів. Учасників має бути не менше половини від кількості мешканців відповідної території. Безпосередньо під час зборів, жителі мають ухвалити рішення щодо: ініціювання створення органу самоорганізації населення; назви органу самоорганізації населення; основних напрямів діяльності органу самоорганізації населення; територію, у межах якої має діяти орган самоорганізації населення, та кількість населення; обрання ініціативної групи, члени якої будуть представляти інтереси жителів-учасників зборів у Сумській міській раді. Далі із заявою потрібно звернутися до Сумської міської ради.

Питання про створення органу самоорганізації населення, винесене на розгляд Сумської міської ради, розглядається на найближчому її пленарному засіданні за участі членів ініціативної групи.

За інформацією Департаменту інфраструктури міста, нині у Сумах створено 114 органів самоорганізації населення та 139 ОСББ.