006.jpg

Перший заступник міського голови Володимир ВОЙТЕНКО та представники департаменту фінансів, економіки та інвестицій взяли участь у стартовій конференції проекту «Впровадження Європейської Енергетичної Відзнаки в Україні».

Для участі у конференції, яка відбувалась у конференц-залу Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України, були запрошені міста-учасники Європейської Енергетичної Відзнаки в Україні: Вінниця, Житомир, Львів, Черкаси та Суми.

Більш як 25-ти річний досвід Відзнаки та участь у ній понад півтори тисячі європейських муніципалітетів є яскравим свідченням дієвості та практичної результативності Європейської Енергетичної Відзнаки (ЄЕВ). Європейська Комісія офіційно визнала ЄЕВ ефективним інструментом упровадження Планів дій сталого енергетичного розвитку і клімату(ПДСЕРК) у рамках Угоди мерів.

Заступник Міністра Едуард КРУГЛЯК у вітальному слові наголосив на тому, що Європейська Енергетична Відзнака є системою управління якістю та сертифікації для муніципалітетів і регіонів, одним із ефективних інструментів впровадження сучасних стандартів сталого енергетичного розвитку в українських містах та закликав присутніх представників пілотних міст скористатися у повній мірі наданими їм унікальними можливостями.

У свою чергу, звертаючись до учасників заходу, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва (ШБС) в Україні Ніколя ҐІҐАС висловив упевненість, що з такими надійними партнерами, як Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Асоціацією «Енергоефективні міста України», яка нещодавно стала Національним офісом ЄЕВ, пілотні міста (а згодом і наступні учасники Відзнаки) будуть у змозі виконати всі необхідні кроки та вимоги для отримання сертифікату.

Програму та ключові зацікавлені сторони представив координатор проекту від Міжнародного Офісу ЄЕВ Паскаль ШТАЙНҐРУБЕР, а команда проекту від АЕМУ окреслила деталі та компоненти впровадження цієї системи у п’яти пілотних українських містах.

Представники Вінниці та Житомира представили власний досвід впровадження ЄЕВ, делегати від «новоприбулих» міст – Львова, Сум та Черкас – говорили про мотивацію та очікування від впровадження Відзнаки.

На завершення зустрічі були обговорені питання створення у містах робочих та координаційних груп, відбору консультантів та часові рамки впровадження проекту.