006.jpg

У рамках проекту «Регіональні голоси – громадянська освіта дорослих для розширення прав і можливостей локальних громад в Україні та Білорусі» у Києві відбувся вебінар «Освіта дорослих – двигун розвитку громади».

У вебінарі взяли участь: директор департаменту комунікацій та інформаційної політики Антоніна КОХАН та голова ГО «Центр освіти протягом життя» Юрій ПЕТРУШЕНКО.

Проект «Регіональні голоси – громадянська освіта дорослих для розширення прав і можливостей локальних громад в Україні та Білорусі» реалізується в Україні за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та сприяння DVV International. Сумська ГО «Центр освіти упродовж життя» співпрацює з проектом протягом тривалого часу. У проекті беруть участь кілька міст та об’єднаних територіальних громад з України.

Двигуном економічного, соціального розвитку у європейських країнах є сучасні знання, що генерують інноваційний розвиток. Як в Україні ставляться до власної освіти люди зрілого віку? Як змінити стереотипи та підходи до здобуття актуальних фахових, політичних знань? Як скоординувати освітні можливості та базові підходи, аби вони сприяли суспільному, регіональному, особистісному розвитку? На ці та інші питання шукали відповідей представники України, Білорусі та Німеччини у Києві. Партнери з німецького міста Дельменхорст ділилися досвідом функціонування Народного університету, що фінансується з трьох джерел – муніципальної казни, дотацій Нижньої Саксонії та доходів від надання освітніх послуг. Річний оборот складає 2,6 млн євро. Економічно розвинена, фінансово самодостатня Німеччина достеменно вивчає питання ефективності вкладення коштів в освіту для кожного. Загалом німецькі Народні університети (VHS) об’єднують 900 центрів освіти для дорослих та 300 локальних офісів в регіонах, які надають близько 600 000 освітніх послуг на рік для 6 млн. учасників курсів. Програмні напрямки Народних університетів – громадянська освіта, робота, професії, культура, здоров’я, мова, дизайн, навколишнє середовище – 15 млн годин викладання на рік. Частка фінансування Народних університетів розподіляється наступним чином: муніципальні гранти – 280138000; державні гранти – 143486000; оплата послуг – 425664000, інші доходи – 200762000 євро на рік.

Наразі учасники проекту зацікавлені у проведенні регіональних круглих столів, метою яких є актуалізація напрямків «Громадянська освіта» та «Освіта для дорослих» та підписання Меморандуму про співпрацю між представниками органів місцевого самоврядування, місцевими ГО, що надають освітні послуги, Українською Асоціацією освіти для дорослих та DVV International.

Варто зазначити, що в Україні наразі готується законопроект щодо сертифікації освіти для дорослих. На сьогодні Суми мають позитивну динаміку реалізації напряму «Освіта упродовж життя» та вагомий кейс позитивних практик.

Означена проблематика є досить актуальною для Сумської громади та міської ради, де серед громадськості та депутатського корпусу обговорюється питання прийняття Програми розвитку громадянського суспільства в м.Суми, в основу основ якої покладено освітні програми.

.