005.jpg

Усіх небайдужих сумчан чекають на секторальних стратегічних сесіях, напрацювання яких увійдуть до Стратегії розвитку міста до 2027 року.

Що таке секторальні стратегічні сесії та про їхню важливість розповіли під час брифінгу секретар міської ради Андрій БАРАНОВ та начальник відділу «Проектний офіс» Оксана КУБРАК.

Спілкуючись із журналістами Андрій Баранов повідомив, що до проведення секторальних стратегічних сесій готувались протягом року. До цього розробили прогноз соціально-економічного розвитку на середньостроковий період, провели два соціологічних дослідження, а саме: якість надання послуг усіма суб’єктами господарювання міста та цінностей мешканців. Також підготували аналітичну частину для написання Стратегії міста Суми до 2027 року, аби в подальшому зробити SWOT-аналіз і визначити стратегічні переваги Сум у порівнянні з іншими містами України.

«Ми визначили методологію, що була затверджена на координаційній раді з питань розробки Стратегії розвитку міста Суми. Далі сформували 12 напрямків діяльності міської ради, які і є секторами розробки Стратегії, – зазначив посадовець. – Тобто секторальна сесія, це – захід, на який будь-хто із містян, хто хоче долучитися до розробки Стратегії, зможе прийти, подати свої ініціативи, напрацювати тематичні матеріали, які будуть  опрацьовані під час сесії, відповідно до сектору життєдіяльності міста».

Проведення секторальних стратегічних сесій поділили на два етапи. Перший – проведення всіх 12 сесій із залученням громадськості, де власне будуть збирати потреби містян в тій чи іншій сфері, яка буде обговорюватися. Далі їх опрацьовуватимуть, визначатимуть пріоритетність і після цього напрацьовуватимуть певні механізми реалізації, вирішення проблеми чи задоволення тієї чи іншої потреби містян. У підсумку матимуть повну картину проблем, висловлених сумською громадою, їх пріоритетність, по можливості, строки реалізації. Все це буде узгоджуватися зі учасниками секторальних стратегічних сесій.

Другий етап – це робота групи експертів. Все, що було напрацьовано громадою, вони сформують у місію, стратегічні пріоритети, та головне стратегічні цілі. Опісля напрацювання ввійдуть до Стратегії розвитку міста до 2027 року.

«Розраховуємо на те, щоб залучити якомога більше мешканців міста, аби максимально ефективно провести збір первинної інформації, життєвих пріоритетів, цінностей містян. Окрім соціологічних досліджень, хотілось би почути власне думку громади. Тож сподіваюся, разом напрацюємо багато матеріалів, надамо інформацію експертам, аби ті в подальшому професійно визначили місію, стратегічні пріоритети, операційні та стратегічні цілі. Та розробити Стратегію розвитку міста, яка б діяла, а не була формально паперами», – наголосив Андрій Баранов.

За словами начальника відділу «Проектний офіс» Оксани Кубрак, вже відзавтра стартує проведення перших секторальних стратегічних сесій із залученням громадськості. Відбудуватимуться вони протягом жовтня– листопада за 12 напрямами: освіта (17 жовтня); транспорт (19 жовтня); соціальний захист (22 жовтня); охорона здоров’я (31 жовтня); архітектури, містобудування (2 листопада); ЖКГ, благоустрій (6 листопада); молодь та спорт (8 листопада); культура, промоція, туризм (12 листопада); безпека (14 листопада), екологія, енергозбереження (16 листопада); економіка, промисловість, підприємництво (19 листопада) та цифровізація (22 листопада).

Тож всіх небайдужих сумчан чекають за адресою: Конгрес-центр СумДУ, аудиторія 102 (вул. Покровська, 9/1).