Надрукувати
Перегляди: 1581

У Сумах відбулись загальноміські громадські слухання на тему «Кризова ситуація на містоутворюючих підприємствах м. Суми, ризики для територіальної громади м. Суми та шляхи їх вирішення».

Ініціатором громадських слухань виступила ініціативна група членів територіальної громади міста Суми у кількості 270 осіб, уповноважена особа – Валерій ШЕРШЕНЮК.

Участь у них взяли 40 мешканців обласного центру – працівники ПАТ «Сумське НВО», представники структурних підрозділів міської ради, а також пересічні городяни, яким небайдужа дана тема.

Серед присутніх були міський голова Олександр ЛИСЕНКО, його заступник Олександр ЖУРБА.

Головними темами громадських слухань стали: причини втрати ринків збуту виготовленої продукції і, як наслідок, заборгованість ПАТ «Сумське НВО» за спожиті енергоносії, і чи не найголовніше – перед працівниками за роботу.

За словами виконуючої обов’язки начальника управління з питань праці Ірини МАЛОЇ, стан погашення заборгованості із заробітної плати на даному підприємстві управління з питань праці моніторить із жовтня минулого року,  коли було створено цей структурний підрозділ. За цей час постійно відслідковувалась тенденція до збільшення заборгованості, і станом на 1 жовтня ПАТ «Сумське НВО» заборгувало своїм працівникам 183,5 млн гривень.

Далі присутні обговорили можливі варіанти подальшої роботи ПАТ «Сумське НВО».

Тут міський голова Олександр Лисенко підкреслив: «Дану проблему потрібно вирішувати на рівні обласної влади, яка має прямі повноваження керувати ситуацією, що склалась. На жаль, міська влада здійснює лише делеговані повноваження, але так чи інакше ми намагаємось знайти шляхи виходу ПАТ «Сумське НВО» з кризи».

Зокрема міський голова зауважив, що у зв’язку із останніми подіями щодо подачі теплоносія до закладів соціально-гуманітарної сфери, які знаходяться в зоні обслуговування Дирекції «Котельня Північного промвузла», йому та профільному заступнику Олександру Журбі довелось вирішувати це питання в столиці. Там, сказав Олександр Лисенко, він особисто цікавився тим, як можна допомогти вирішити  непросту ситуацію, що склалась на ПАТ «Сумське НВО», адже його проблеми прямо відображаються на економічних та соціальних показниках міста.

Окрім того очільник Сум наголосив, що вчора під час позачерговорї сесії депутати міської ради погодили рішення про придбання у власність територіальної громади міста ряду нежитлових приміщень машинобудівного об'єднання, аби підприємство могло розрахуватись отриманими коштами за газ.

Після тривалих обговорень результатом стала резолюція, яка містила декілька пунктів: провести реструктуризацію погашення заборгованості із заробітної плати та спожиті енергоносії; звернутись до правоохоронних органів з тим, аби вони перевірили дії керівництва ПАТ «Сумське НВО» на корупційну складову; провести спільне засідання за участі представників міської, обласної влади та акціонерів даного підприємства.