Надрукувати
Перегляди: 1558

Сумські освітяни повернулись із низкою нагород із Десятої міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті».

Відбулась така в столиці, а долучились до неї понад 600 представників освітніх закладів та установ усіх рівнів із 25 регіонів України та дев’яти країн світу, а також виробники та постачальники сучасних засобів навчання, проектів, програм і рішень для сфери освіти, асоціації, фонди, видавництва, освітні портали.

Освітня виставка стала знаковою подією для сумських освітян і була спрямована на презентацію та обмін кращими досягненнями міста в галузі освіти, обговорення нагальних проблем і світових тенденцій у сучасному просторі, що задає вектор для подальшого ефективного розвитку партнерської взаємодії та участі в національних і закордонних науково-освітніх програмах і проектах.

Триденну роботу виставки супроводжувала змістовна програма, яка включала конференції, презентації, семінари, круглі столи, майстер-класи, воркшопи, відкриті уроки, панельні дискусії, у рамках якої відбулося нагородження переможців конкурсу з тематичних номінацій. Інформаційно-методичний центр та вісім закладів загальної середньої освіти міста № 6, № 9, № 12, № 15, № 30 «Унікум» здобули дипломи переможців і нагороджені золотими медалями. Два заклади освіти міста – дитячий садочок № 14 «Золотий півник» та школа № 4 удостоєні срібних нагород. Приватна гімназія «Просперітас» отримала бронзову відзнаку за участь у конкурсі.

Учасники міської «Школи педагогічних ініціатив» презентували майстер-класи на тему «Формування ключових компетентностей учнів засобами біоадекватної технології та технології кейс-стаді в умовах інноваційного освітнього середовища». Педагоги шкіл № 7 та № 13 продемонстрували можливості кейс технології при проведенні інтегрованих уроків на прикладі теми «Міграція». Це дало можливість розглянути проблему з позиції багатьох предметів, визначити сильні та слабкі сторони цього процесу, розробити пакет пропозицій для уряду. Принцип природовідповідності, покладений в основу біоадекватної технології, повністю відповідає ідеям Нової української школи, сприяє активізації діяльності суб’єктів освітнього процесу, розвиває роботу обох півкуль головного мозку. Вчителі шкіл № 23, № 6, № 10 дали можливість учасникам відвідати далеку Японію, ознайомитисья з особливостями побудови хайку, зануритися в світ поезії Ліни КОСТЕНКО, створивши відповідні образзони, що дозволяють легко працювати з інформацією. Майстер-класи сумських педагогів продемонстрували справді нові підходи до організації освітнього процесу.

Учасники заходу, а саме методисти, керівники та вчителі закладів загальної середньої освіти відзначили високий рівень професіоналізму доповідачів з обраної тематики.

Інноваційний виставковий майданчик «Освіта міста Суми» яскраво презентував ефективні моделі реалізації освітніх технологій та проектів у компетентнісному полі освітньої реформи, що впроваджується закладами загальної середньої № 2, № 3, № 6, № 7, № 9, № 15, № 18, № 19, гімназією № 1 та дошкільної № 14, № 15, № 16, № 26, НВК № 41 освіти обласного центру. Провідні фахівці освітньої реформи та освітянська делегація у складі 18 представників закладів освіти міста, яка відвідала виставку, обговорювали теоретичні та практичні аспекти реалізації Концепції Нової української школи, досвід упровадження педагогіки партнерства у сучасній школі, формування компетентностей учнів через діяльнісний підхід у навчанні, упровадження хмарних сервісів, підготовку педагогічних працівників до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання.

Організатори та учасники виставки отримали схвальні відгуки відвідувачів про новаторський досвід сумчан, що сприятиме налагодженню ділових контактів із розвитку науково-методичних досліджень, академічного обміну

між педагогами, науковцями, студентами та школярами, обговоренню аспектів упровадження сучасних технологій, методик безспосередньо в процес оновленого освітнього змісту.