001.jpg

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 1 протягом тижня ведеться підготовча робота з впровадження електронної реєстратури.

У період з 25 по 31 жовтня в закладі навчають реєстраторів та медпрацівників роботі з електронною реєстратурою та використанні її на практиці.

З цією метою у Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 1 було створено комп’ютерний клас, де кожного дня навчання проходили три групи. Під час заходу учасники відпрацьовували питання електронного запису пацієнтів до лікаря, ведення електронної картки пацієнта та інше.

Проводив заняття представник компанія Helsi, менеджер з провадження Олександр СЕРГІЙЧИК. Компанія Helsi – це сучасна, зручна та надійна електронна медична система, створена для пацієнтів, лікарів, державних та приватних медичних закладів.

Додамо, впровадження електронної системи охорони здоров’я (eHealth) – важлива умова успішного реформування галузі. Система eHealth – електронна система охорони здоров’я, яка допомагає пацієнтам отримувати, а лікарям – надавати якісні медичні послуги. А ще – дозволяє контролювати, наскільки ефективно витрачаються виділені на охорону здоров’я державні кошти і запобігати зловживанням.

«Електронне здоров’я» – складна система, яка буде поступово впроваджуватися протягом кількох років. Спочатку вона охопить первинну ланку медицини – сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Пацієнти укладають декларації із обраними лікарями, і лікарі реєструють ці декларації в системі (наразі зареєстровано уже 146129 (54,8%) сумчан). Таким чином, держава зможе оплачувати лікарю за кожного пацієнта, а пацієнт отримає гарантовані державою безкоштовні медичні послуги. Так система eHealth допоможе реалізувати принцип «гроші ходять за пацієнтом».

У майбутньому система eHealth дасть можливість кожному швидко отримати свою медичну інформацію, а лікарям – правильно ставити діагноз з урахуванням цілісної картини здоров’я пацієнта. Вже не буде потреби в паперових медичних картах і друкованих довідках. Система міститиме всю медичну історію пацієнта, і вона буде доступна як пацієнту, так і його лікарям.

В Україні система складатиметься з центрального компонента (ЦБД), що відповідатиме за централізоване зберігання та обробку інформації – та медичних інформаційних систем (МІС), які лікарні та поліклініки можуть обирати на ринку і встановлювати в себе.

Адміністратором системи eHealth є створене з цією метою державне підприємство «Електронне здоров’я». Адміністратор вимагатиме від розробників МІС строго дотримуватися вимог до надійності, безпеки та конфіденційності даних, якими їхні системи обмінюватимуться з центральним компонентом. Система також пройде сертифікацію Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.