Надрукувати
Перегляди: 1281

У Сумах відбулось засідання Координаційної ради з розробки Стратегії розвитку міста до 2027 року.

Під час зустрічі представники СумДУ, які спільно із міською радою займаються розробкою Стратегії, презентували аналітичні дані щодо соціально-економічних показників нашого міста, розвитку дорожньої-транспортної, житлово-комунальної інфраструктури, задоволення потреб містян.

Зокрема, науковці провели порівняльний аналіз цих показників із іншими містами України, а також зосередили увагу на сильних і слабких сторонах деяких із вищезгаданих галузей, виокремили можливості та загрози, які треба враховувати у плануванні розвитку міста.

До конкурентних переваг нашого міста фахівці СумДУ віднесли: сприятливі природно-кліматичні умови та природне розташування Сум; один із найвищих антикорупційних показників у країні; патріотично налаштоване населення; відносно недорога робоча сила порівняно зі столицею та суттєво із сусідніми європейськими країнами, що в свою чергу приваблює інвесторів; підтримка та розвиток малого та середнього бізнесу, в чому Суми випереджають загальносередні показники по країні; розвинута міська пасажирська транспортна мережа (автобусні (міжміська та приміська) та залізнична станції).

Серед особливостей обласного центру, які також можуть позитивно виплинути на його розвиток, є те, що Суми – це студентське місто. У чотирьох сумських вишах сконцентрований потенціал притоку до міста молоді, яка прагне навчатись та розвиватись, що суттєво впливає на пропозицію на ринку праці. Окрім того, у Сумах шукають шляхи вирішення проблеми демографічного старіння за допомогою мережі навчальних закладів різного рівня в межах програми «Освіта протягом життя», а інноваційний потенціал університетів дозволяє отримувати показники інноваційної активності значно вищі, ніж в середньому по Україні.

Після презентації аналітичної частини члени Координаційної ради поставили питання науковцям щодо деяких пунктів даної інформації.

Міський голова Олександр ЛИСЕНКО подякував фахівцям СумДУ за роботу та зауважив: «Дана вами інформація обов’язково ляже в основу Стратегії розвитку міста до 2027 року. Аби ж цей документ акумулював всі без винятку важливі галузі та можливості покращення життя в нашому місті, до нього обов’язково включимо і думки наших містян. Оскільки наразі перетнуто екватор проведення секторальних стратегічних сесій, то незабаром ми отримаємо повне бачення городян щодо того, яким вони хочуть бачити Суми найближчі десять років».